skip to Main Content
Fiets Van De Zaak Voor Dga’s

Fiets van de zaak voor dga’s

Het leasen van een (elektrische) fiets wordt steeds populairder. Onlangs publiceerden we al artikelen over de aansprakelijkheidsrisico’s bij het leasen van een fiets en over de mogelijkheid om een leaseauto én een leasefiets aan je werknemers te verstrekken. In dit artikel kijken we of het mogelijk is om dga’s een leasefiets te verstrekken. Ben jij dga en wil je graag een fiets van de zaak? Lees dan verder.

De dga als werknemer

Formeel gezien is de bv de werkgever van een dga en is de dga dus een werknemer van de bv. De bv kan daarom een leasefiets ter beschikking stellen aan de dga. De bv kan er hierbij voor kiezen om het leasebedrag voor eigen rekening te nemen, of om deze door te belasten aan de werknemer (dga). De fiets blijft dus gewoon eigendom van de werkgever (bv) of, indien van toepassing, van de leasemaatschappij.

De regels met betrekking tot het ter beschikking stellen van een leasefiets aan dga’s en overige werknemers zijn sinds 1 januari 2020 aangepast. Voorheen moest je de bijtelling voor privégebruik berekenen door het aantal privékilometers te vermenigvuldigen met de kostprijs per kilometer van de fiets. Sinds 1 januari 2020 is dit gelukkig makkelijker geworden. Vandaag de dag kun je het privévoordeel van een fiets van de zaak berekenen aan de hand van een bijtellingspercentage, net zoals bij een leaseauto.

Bijtelling voor een fiets van de zaak

De bijtelling voor een leasefiets bedraagt 7% van de cataloguswaarde en de eventuele accessoires van de fiets (inclusief btw). Omdat de cataloguswaarde van een fiets natuurlijk vele malen lager is en die van een auto, is het nettobedrag van de bijtelling slechts een paar euro per maand.

Voorbeeld

De werkgever stelt een elektrische leasefiets ter beschikking met een cataloguswaarde van €4000. De bijtelling (7%) is dan €280 op jaarbasis voor het privégebruik. Bij het hoogste IB-tarief (in 2020 is dit 49,50% voor het deel van het inkomen dat boven de €68.507 komt) komt de bijtelling dan maandelijks op €11,55.

Kosten voor de werkgever

Voor de werkgever, in dit geval de bv, zijn de kosten van de fiets aftrekbaar. Denk aan onderhoudskosten, de verzekering en reparatiekosten. Wanneer de aanschafprijs geactiveerd wordt op de balans, is de jaarlijkse afschrijving vervolgens ook aftrekbaar.

Wanneer er sprake is van een elektrische fiets mag de werkgever de elektriciteitskosten voor het thuis opladen onbelast vergoeden. Deze kosten vallen onder de intermediaire kosten. De aanschaf van bijvoorbeeld een speed pedelec is fiscaal extra interessant omdat hiervoor nog speciale subsidieregelingen gelden. Door het combineren van deze regelingen kan het belastingvoordeel oplopen tot meer dan 40 procent van de aanschafprijs.

Zakelijk gebruik van de fiets

Een voorwaarde van het gebruiken van een leasefiets voor dga’s is, naast eventueel privégebruik, ook daadwerkelijk zakelijk gebruikt moet worden. Denk aan woon-werkverkeer of misschien wel ritten naar zakelijke afspraken.

Voor de zakelijke kilometers, hieronder valt dus ook het woon-werkverkeer, mag geen €0,19 per kilometer afgetrokken worden. Hiermee is een fiets van de zaak fiscaal gezien dus vooral aantrekkelijk voor werknemers met een korte woon-werkafstand.

Een fiets van de zaak staat dus los van een auto van de zaak. Zoals in de het artikel ‘Het zakelijk leasen van zowel een auto als een fiets, mag dat?’ staat beschreven, mag je een werknemer (en dus een dga) zowel een leaseauto als een leasefiets ter beschikking stellen. Heb je hier nog vragen over, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag.

Groet,
Maura

Back To Top