Het zakelijk leasen van zowel een auto als een fiets, mag dat?
Wanneer er veel kilometers gereden moeten worden, is het voor een werkgever vaak voordeliger om een leaseauto te verstrekken. Maar wist je dat het naast het leasen van een auto ook mogelijk is om een fiets te leasen? Een leasefiets is een fiets die net als een leaseauto wordt gehuurd, waarmee een werknemer bijvoorbeeld naar het werk kan fietsen. Het verstrekken van een leasefiets is voordeliger dan een leaseauto, omdat er geen sprake is van een onbelaste reiskostenvergoeding. Maar is het ook mogelijk dat een werknemer zowel een auto als een fiets leaset via zijn of haar werkgever? Daar gaan we in dit artikel verder op in.
Zakelijk leasen
Het leasen van een voertuig is tegenwoordig heel normaal. Een auto leasen wordt al jaren gedaan en het leasen van een fiets begint steeds populairder te worden. Bij het leasen van een voertuig hangt het vaak van het contract af wie de eigenaar van het voertuig is. Bij bijvoorbeeld Operational Lease blijft de leasemaatschappij de eigenaar en wordt het voertuig aan het einde van het contract weer ingeleverd. Bij Financial Lease is er een andere regeling en heeft het contract veel weg van een huurkoop. Dit betekent dat de betaler aan het einde van het contract de nieuwe eigenaar is van het voertuig.
Hoeveel het leasen gaat kosten, hangt dus af van het soort contract. Daarbij gelden er andere regels voor een leaseauto dan voor een leasefiets. Dit licht ik hieronder toe.
Een auto leasen
Voor werknemers die veel kilometers moeten rijden, wordt vaak een leaseauto aangeboden. Het grootste deel van de kosten wordt door de werkgever betaald, maar de werknemer dient wel de leasekosten te betalen. De kosten voor de werkgever bestaan uit onderhoud, reparatie en verzekering. Voor de werknemer komt er nog een bijtelling bovenop het bruto-inkomen wanneer er meer dan 500 km privé wordt gereden. Hierbovenop komt nog een heffing die wordt bepaald door het doel van de auto. Daarbij heb je ook te maken met het budget dat er voor het leasen van een voertuig beschikbaar wordt gesteld.
De terbeschikkingstelling van een leaseauto dient tevens bij de Belastingdienst bekend te zijn. Wanneer dit bekend is, is het voor de werknemer mogelijk om de auto te gebruiken voor privédoeleinden. Wanneer dit niet bekend is, kan dit behoorlijk in de papieren lopen en is het mogelijk dat er achteraf extra kosten moeten worden gemaakt. Hierdoor is de kans aanwezig dat je boven het beschikbare budget uitkomt.
Een fiets leasen
Voor een leasefiets betaal je als werknemer alleen een eigen fiscale bijdrage van 7%. Dit percentage wordt ook wel bijtelling genoemd en bestaat uit 7% van de nieuwwaarde van de leasefiets die opgeteld dient te worden bij het bruto-inkomen. De nieuwwaarde is de consumentenadviesprijs. Dit percentage bestaat sinds januari 2020. Voorheen werd er een kostenberekening gemaakt waarbij de privé en zakelijke kilometers gescheiden werden. Door deze nieuwe regeling is er geen verschil meer tussen privé en zakelijke kilometers, wat het leasen van een fiets goedkoper maakt dan een auto. Of een werknemer ook leasekosten moet betalen bij een leasefiets, hangt af van het soort contract met de werkgever.
Een bijkomend voordeel is dat er voor een leasefiets minder regelwerk nodig is dan voor een leaseauto. Door wetgeving is er namelijk al vastgesteld dat de terbeschikkingstelling vaststaat wanneer de leasefiets voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Er is dus geen sprake van extra kosten omdat de bijtelling automatisch al wordt meegerekend. Het maakt dus geen verschil wanneer een leasefiets wel of niet voor privédoeleinden wordt gebruikt.
Conclusie
Doordat er bij het leasen van een fiets alleen de bijtelling als extra kosten wordt berekend, is het voor een werkgever voordeliger om een leasefiets ter beschikking te stellen dan een auto. Deze duurzame manier van vervoeren is niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee, maar ook voor de gezondheid van de werknemers. Omdat het leasen van een fiets minder kosten met zich meebrengt dan het leasen van een auto, is het mogelijk om beide voertuigen te combineren mits het beschikbare budget dit toestaat. Zo kan een werknemer dus uitstekend op ‘binnendagen’ met de fiets naar kantoor komen en alleen de auto gebruiken wanneer hij daadwerkelijk (veel) op pad moet.
Benieuwd of zakelijk leasen van een fiets of een auto bij jouw situatie past? Neem contact met mij op en ik adviseer je hier graag over.
Groet,
Maura