skip to Main Content
Vallen De Accessoires Van Een Leasefiets Onder Bijtelling, WKR Of Loon?

Vallen de accessoires van een leasefiets onder bijtelling, WKR of loon?

Dus je hebt een fiets van de zaak? Super! Heb je dan ook van die mooie en handige accessoires aan je leasefiets hangen? Fietstassen, extra lampjes, een fietsslot of een kilometerteller? Alles om jouw fiets mooier, efficiënter en beter berijdbaar te maken. Heb je je weleens afgevraagd of accessoires vallen onder de bijtelling van je leasefiets? Nee? Dan ga ik je daar meer over vertellen.

Wanneer tellen accessoires mee voor de bijtelling?

Over het algemeen vallen fietsaccessoires niet onder de bijtelling van de fiets. Dan heb ik het over fietstassen, fietsmanden, kettingsloten of zadelhoezen. Ook reparatiekosten, onderhoudskosten en verzekeringen vallen niet onder de bijtelling. Maar wanneer tellen ze dan wél mee? Wanneer de accessoires deel uitmaken van de fiets, bijvoorbeeld een nieuwe accu op je e-bike of een nieuw zadel, kunnen ze meegenomen worden in de bijtelling.

Welke opties zijn er nog meer?

Kun je de accessoires niet bij de bijtelling optellen, dan zijn er nog andere opties om de accessoires vergoed te krijgen bij de werkgever. Je werkgever kan dan onderstaande opties overwegen.

Ter beschikking stellen

Als jouw werkgever bij het einde van je dienstverband de fietsaccessoires terug wil, dan kan hij ze aan jou ter beschikking stellen. De spullen zijn dan van je werkgever en hier hoeft geen loonbelasting over worden betaald.

Verstrekken

Als werkgever kun je fietsaccessoires die absoluut niet mogen ontbreken op de fiets onder de WKR verstrekken als ‘gereedschap’. Zonder deze accessoires kun je simpelweg je functie niet uitoefenen. Hier valt bijvoorbeeld een goed kettingslot, fietstas of een regenpak onder. Je werkgever koopt deze spullen in en verstrekt ze aan jou, de werknemer. Zo hoef je er ook geen loonbelasting over te betalen.

Wanneer de accessoires niet noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van je functie dan kan de werkgever de spullen alsnog verstrekken. Dit heet dan loon in natura en hier moet je wél loonbelasting over betalen. Willen jij en je werkgever dit liever niet? Dan kun je het ook toewijzen als eindheffingsloon. Hiervoor geldt de gebruikelijkheidstoets.

Vergoeden

Heb je de fietsaccessoires zelf betaald of voorgeschoten? Dan kan je werkgever deze kosten vergoeden. Ook over deze vergoeding hoeft geen loonbelasting betaald te worden. Een groot nadeel is wel dat je de kosten eerst zelf moet maken.

Stof tot nadenken dus. Je weet nu of je accessoires voor de fiets bij de bijtelling kunt rekenen en wanneer je loonbelasting over accessoires betaalt. Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op. Ben je benieuwd of je zowel een auto als een fiets tegelijkertijd mag leasen? Lees dan vooral ook deze blog.

Groet, Maura

Back To Top