skip to Main Content
Thuiswerken: Kan Ik Als Werkgever Belastingvrij Trakteren?

Thuiswerken: kan ik als werkgever belastingvrij trakteren?

Voorlopig werkt een groot deel van Nederland nog steeds vanuit huis. Maar wat als je een bijzondere mijlpaal, verjaardag of jubileum graag wilt vieren met champagne of een lekkere traktatie? Dan zul je dit bij de medewerkers thuis moeten (laten) bezorgen. In de blogpost ‘Omzet- en inkomstenbelasting: is eten en drinken aftrekbaar?‘ vertelde ik al hoe het zit met het aftrekken van eten en drinken op het werk. Maar hoe zit dat met thuiswerkend personeel?

Eten en drinken op de werkplek

Een drankje of traktatie van de zaak wordt in principe als ‘loon’ gezien. Wanneer dit op de werkplek wordt verstrekt, wordt dit vrijgesteld van belastingheffing. Voor jou als werkgever zijn deze kosten dan deels aftrekbaar. Zodra deze consumptie bij de werknemers thuis wordt genuttigd, gelden er echter andere regels.

Traktatie voor thuiswerkend personeel

In principe kunnen thuiswerkers helaas niet van een onbelast drankje of traktatie worden voorzien. Dit wordt anders wanneer de medewerker beschikt over een werkplek met een eigen ingang en eigen sanitair én je met deze thuiswerker een huurovereenkomst inzake het gebruik van de werkplek hebt afgesloten.

Belastingvrij trakteren via de werkkostenregeling

Wil je je werknemers toch graag belastingvrij trakteren? Dan kun je een belaste consumptie voor de werknemers onbelast houden door deze onder te brengen in de werkkostenregeling (WKR). Een vergoeding vanuit de WKR, dus ook die voor de thuiswerker, blijft dan voor de werknemer onbelast. Bovendien is deze vergoeding dan voor jou 100% aftrekbaar. Houd er rekening mee dat je wel 80% eindheffing betaalt, wanneer het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen dit jaar boven de zogenaamde ‘vrije ruimte’ uitkomt. Deze vrije ruimte is dit jaar, in verband met de coronacrisis, tijdelijk verhoogd. In 2020 bedraagt de vrije ruimte 3% van je loonsom tot €400.000. Bij een hogere loonsom is de vrije ruimte over het meerdere 1,2%.

Heb jij je werknemers al eens voorzien van wat lekkers op hun thuiswerkplek? Dat zullen ze ongetwijfeld ontzettend waarderen. Heb je nog vragen over het belastingvrij verstrekken van consumpties of de aftrekbaarheid daarvan? Neem dan gerust contact met mij op.

Groet,
Maura

Back To Top