skip to Main Content
Omzet- En Inkomstenbelasting: Is Eten En Drinken Aftrekbaar?

Omzet- en inkomstenbelasting: is eten en drinken aftrekbaar?

Als ondernemer heb je je vast weleens afgevraagd of de kosten voor catering of een (zaken)lunch aftrekbaar zijn in de omzet- en inkomstenbelasting. Onlangs heeft de Belastingdienst de hoofdregels hiervoor aangepast. Deze regels zal ik daarom in dit blog toelichten.

Omzetbelasting

Of je de BTW mag aftrekken is afhankelijk van de situatie. Is het eten en drinken voor eigen gebruik of voor het personeel? En op welke locatie wordt er gegeten en/of gedronken? Hieronder zal ik per situatie aangeven of eten en drinken wel of niet aftrekbaar is voor de omzetbelasting.

Eten en drinken voor eigen gebruik

Aangezien iedereen eten en drinken nodig heeft, kunnen de kosten die een ondernemer voor zichzelf maakt niet worden afgetrokken. Boodschappen in een supermarkt of een lunch voor jezelf vallen daarom onder privékosten.

Eten en drinken in een horecagelegenheid

Wanneer je in een horecagelegenheid betaalt voor eten en drinken voor het personeel, zakenrelatie of voor jezelf, dan is de betreffende BTW niet aftrekbaar.

Eten en drinken voor het personeel

Als het eten en drinken door een cateraar wordt verzorgd bij een gelegenheid voor het personeel (bijvoorbeeld een jubileumfeest of nieuwjaarsreceptie) in een ruimte die speciaal daarvoor is ingericht, zoals een partytent of afgehuurde ruimte, dan is de BTW niet aftrekbaar.

Wanneer je onderneming beschikt over een eigen bedrijfskantine, dan is de BTW op eten en drinken wél aftrekbaar. Hiervoor geldt de voorwaarde dat de hoogte van het bedrag, dat het personeel voor het eten en drinken betaalt, zodanig hoog is dat er geen sprake is van een bevoordeling van het personeel.

Wanneer je eten laat bezorgen of afhaalt en gratis of tegen een te lage vergoeding aan het personeel verstrekt, is de BTW ook aftrekbaar. Hiervoor dient de bevoordeling dan wel te worden gecorrigeerd.

Indien de bevoordeling per werknemer op jaarbasis meer is dan €227, dan dien je de betaalde BTW over de kosten voor deze personeelsvoorzieningen te corrigeren. Op de pagina ‘Eten en drinken voor uw personeel: aftrek voorbelasting berekenen’ van de Belastingdienst, vind je hiervoor een rekenmethode.

Eten en drinken van een horecabedrijf

De BTW die wordt betaald bij de inkoop van ingrediënten door een horecabedrijf is aftrekbaar als voorbelasting. Met als voorwaarde dat het horecabedrijf deze goederen in zijn onderneming gebruikt voor het tegen betaling uitserveren van maaltijden en drank.

Inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting gelden er regels voor zakelijke uitgaven met betrekking tot eten en drinken. Onder zakelijke uitgaven worden de uitgaven verstaan die worden gedaan met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming. Uitgaven die worden gedaan met privébedoelingen zijn niet aftrekbaar van de winst.

Wanneer de uitgaven voor eten en drinken worden gedaan met het oog op zakelijke belangen van de onderneming, dan worden deze uitgaven van de winst afgetrokken. Echter gelden er wettelijke aftrekbeperkingen waarmee je bij de bepaling van de fiscale winst uit de onderneming rekening dient te houden. Voor uitgaven voor eten en drinken geldt dan ook een wettelijke aftrekbeperking.

Bij de toepassing van deze aftrekbeperking heb je de keuze uit 2 mogelijkheden:

  1. Het toepassen van een aftrek van 80% (vanaf 2017).
  2. Een bedrag van €4.700 (vanaf 2020) bij de winst optellen en alle kosten in aftrek brengen.

Tip

Deze regels gelden niet alleen voor ‘Winst uit onderneming’. In artikel 3.95 van de Wet inkomstenbelasting 2001 staat dat ze ook van toepassing zijn op de inkomenscategorie ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’.

Het hangt dus van de situatie af of eten en drinken wel of niet aftrekbaar is. Heb je hier nog vragen over of heb je hulp nodig bij het doen van de omzet- of inkomstenbelasting? Neem dan gerust contact met mij op.

Groet,
Maura

Back To Top