skip to Main Content
Meer Dan één Auto Per Werknemer? Dit Zijn De Gevolgen Voor De Bijtelling Vanaf 2021

Meer dan één auto per werknemer? Dit zijn de gevolgen voor de bijtelling vanaf 2021

Wanneer er meerdere auto’s tegelijk ter beschikking zijn gesteld aan een werknemer, dan wordt de bijtelling in 2021 op een andere manier berekend. Per 2021 wordt er gekeken naar de auto of auto’s met de hoogste bijtelling. Eerder werd gekeken naar de hoogste cataloguswaarde. Dit geldt alleen voor de auto’s waarmee de werknemer op kalenderjaarbasis meer dan 500 privékilometers rijdt.

Wat is de bijtelling in 2021 eigenlijk?

Werknemers die de auto van de zaak ook privé gebruiken, krijgen te maken met een bijtelling op het inkomen. Deze bijtelling bedraagt voor nieuwe auto’s in 2021 22% en voor elektrische auto’s 12% tot een cataloguswaarde van € 40.000. Over de meerprijs bedraagt de bijtelling ook 22%. Lees ook: Bijtelling auto van de zaak in 2021.

Wat is de basisregel bij meerdere auto’s?

Staan er voor een werknemer meerdere auto’s ter beschikking? Dan geldt in de basis dat je rekening moet houden met bijtelling voor alle auto’s. Hierbij wordt gekeken naar de gezinssituatie van de werknemer. Want wanneer de werknemer alleenstaand is of als er binnen het gezin maar één persoon met een rijbewijs is, dan hoeft de werkgever maar voor één auto bij te tellen. Zijn er binnen het gezin twee personen met een rijbewijs, dan telt de bijtelling voor twee auto’s. Zijn er meer dan twee personen met een rijbewijs binnen het gezin, dan telt de werkgever bij voor evenveel auto’s als rijbewijzen.

Hoogste bijtelling

Wanneer er meerdere auto’s ter beschikking staan en er niet voor iedere auto bijgeteld hoeft te worden, dan geldt de bijtelling per 1 januari 2021 voor de auto of auto’s met de hoogste bijtelling. Tot die tijd was dat voor de auto met de hoogste cataloguswaarde.

Wat is het verschil?

Het verschil kan ontstaan wanneer er ook een elektrische auto ter beschikking staat. Een elektrische auto heeft waarschijnlijk een hogere cataloguswaarde, maar niet automatisch de hoogste bijtelling omdat deze voor elektrische auto’s lager is.

Let dus goed op, op welke auto bij wordt geteld als de werknemer de beschikking heeft over meerdere auto’s. Heb je vragen of is er iets onduidelijk? Neem dan contact met me op. Ik help je graag.

Groet,
Maura

Back To Top