skip to Main Content
Geen Bijtelling In 2021? Houd Een Rittenregistratie Bij!

Geen bijtelling in 2021? Houd een rittenregistratie bij!

Aan het begin van een kalenderjaar kan een werknemer met een auto van de zaak aangeven of hij het komend jaar wel of niet wil gaan bijtellen. Wanneer een van je werknemers ervoor kiest om in 2021 geen gebruik te maken van de bijtelling, dan dient hij alle ritten bij te houden door middel van een rittenregistratie. Wanneer er namelijk niet wordt bijgeteld, mag een werknemer niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijden.

Rittenregistratie: zo doe je dat

Een rittenregistratie mag volgens de Belastingdienst op verschillende manieren worden aangeleverd. Bijvoorbeeld digitaal of op papier. Wel moet in de rittenregistratie het volgende zijn vermeld:

  • Datum
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Vertrek- en aankomstadres
  • Route (indien niet de meest gebruikelijke)
  • Privé of zakelijk

Als tijdens een zakelijke rit ook privékilometers worden gereden, moeten deze privé-omrijdkilometers apart worden genoteerd. Wanneer er bij een controle van de Belastingdienst blijkt dat de registratie van de ritten niet correct is, kan dat betekenen dat de bijtelling alsnog met terugwerkende kracht moet worden betaald. Daarbovenop komt nog een fikse boete én belastingrente.

Gebruik een ritregistratiesysteem met keurmerk

Om het jezelf gemakkelijk te maken én om problemen te voorkomen, wordt geadviseerd om gebruik te maken van een ritregistratiesysteem met een keurmerk van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen. Deze systemen voldoen aan de privacyregels, zijn fraudebestendig en voldoen aan de normen van de Belastingdienst.

Privacy en het AVG-keurmerk

Omdat een ritregistratiesysteem over veel mogelijkheden beschikt voor het verzamelen van gegevens en/of het inzichtelijk maken van deze gegevens, vereist het gebruik hiervan altijd toestemming van de berijder. In principe is dit een zaak tussen de werkgever en de werknemer. Echter voldoen ritregistratiesystemen met een AVG-keurmerk altijd aan de eisen van de AVG, zodat ook de werkgever hier eenvoudig aan kan voldoen.

Wanneer de opgeslagen gegevens dus inzichtelijk gemaakt worden voor de werkgever, dan garandeert de leverancier van het ritregistratiesysteem met een keurmerk dat hij zowel de berijder als de werkgever heeft geattendeerd op de Privacy gedragscode.

Welke ritregistratiesysteem je kiest hangt af van de eigen wensen. Via een vergelijkingssite kun je snel, goed en overzichtelijk de specificaties etc. vergelijken. Kijk hierbij dus goed welk systeem het beste aansluit bij de wensen en het budget. Heb je nog vragen over rittenregistratie? Neem dan gerust contact op met vhm | abc. Ik help je graag.

Groet,
Maura

Back To Top