skip to Main Content
Waarom Kennis Van Je Horecacijfers En Het Op Tijd Bijsturen Zo Belangrijk Is

Waarom kennis van je horecacijfers en het op tijd bijsturen zo belangrijk is

De marges in de horeca dalen. Personeelskosten stijgen door de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en apparatuur moet op tijd worden vervangen om te voorkomen dat ze op het moment suprême het loodje leggen. Om ervoor te zorgen dat je niet voor vervelende verassingen komt te staan, is het belangrijk om tijdig en continue te beschikken over de actuele cijfers van je bedrijf. Maar hoe zorg je er nou voor dat je altijd weet hoe jouw horecabedrijf er financieel voorstaat? Wij helpen je hieronder op weg.

Sluit ieder horecajaar correct af zodat je met een schone lei het nieuwe boekjaar in kan

Aan het eind van ieder boekjaar dient de jaarafsluiting uitgevoerd te worden. Hiermee krijg je inzicht in het resultaat en wordt je winst- en verliesrekening weer op nul gezet. Zo weet je aan het eind van het jaar weer precies hoeveel omzet en kosten je hebt gemaakt. Daarnaast wordt duidelijk hoeveel voorraad er nog is en welke posten er eventueel nog openstaan. Kortom, je hebt na een jaarafsluiting heel duidelijk overzicht over hoe je horecabedrijf ervoor staat. De jaarafsluiting vormt tevens de voorbereiding op de verantwoording van jouw jaar in de jaarrekening bij de Belastingdienst.

Bepaal of er in het nieuwe horecajaar moet worden bijgestuurd

Zodra de cijfers van het afgelopen boekjaar bekend zijn, is het zaak om vooruit te kijken en te bepalen of er voor het komende jaar moet worden bijgestuurd. Wanneer je dit niet op tijd doet, kun je voor vervelende verrassingen komen te staan en is de kans groot dat je achter de feiten aan gaat lopen.

Zet eens op een rijtje wat er het komend jaar gaat veranderen. Heb je nieuwe ideeën opgedaan op de Horecava? Wil je bepaalde investeringen doen? Dient er apparatuur vervangen te worden? Moet er extra personeel bijkomen? En wat doe je met de (tijdelijke) contracten van het (nieuwe) personeel in verband met de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)? Dit zijn allemaal zaken om over na te denken en mee te nemen in je boekhouding. Om op tijd bij te kunnen sturen is het van belang dat je gedurende het gehele jaar inzicht houdt in je cijfers. Met behulp van een (dagelijks bijgewerkte) online administratie heb je deze cijfers altijd bij de hand en kun je ze op elk moment raadplegen.

Vergelijk jouw horecacijfers met die van anderen

Wanneer je je eigen cijfers volledig inzichtelijk hebt, is het van belang om deze te vergelijken met de cijfers van andere horecabedrijven. Hoe presteer jij ten opzichte van de rest? Via diverse tools op het internet kun je achterhalen hoe anderen ervoor staan op het gebied van inkoop of huur, personeelskosten, de productiviteit van medewerkers etc. Blijkt bijvoorbeeld dat de Thai aan het einde van de straat een stuk efficiënter is op het gebied van productiviteit? Probeer te achterhalen hoe hij te werk gaat, en speel hier vervolgens op in.

Zorg ten slotte voor een groter marktaandeel in de horeca

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel erg belangrijk. De omzet in de horecabranche is afgelopen jaar namelijk gestegen, maar dit was niet te danken aan hogere verkopen. Vooral een verhoging van de prijzen zorgden voor deze hoge omzetcijfers, en daar kun je nou eenmaal niet oneindig mee door blijven gaan. Sterker nog, dit levert de nodige risico’s op voor je bedrijf. Zorg er dus voor dat je marktaandeel groeit. Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je dit kunt doen, maar denk aan het verhogen van je capaciteit, een hogere besteding, nieuwe doelgroepen of het aanpassen van je concept. Een belangrijke tip: onderscheid je. Focus op wat je goed kunt en verbaas je gasten. Heb je eenmaal een plan? Voer het uit, blijf monitoren en stuur bij waar nodig.

Wil jij eens kritisch door je boekhouding lopen en kun je daar ondersteuning bij gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op.

Groet,

Maura

Back To Top