skip to Main Content
Wat Is Het Verschil Tussen Een Boekhouder En Een Accountant?

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Wil je geen aftrekpost missen en een nette aangifte doen? Of heb je advies nodig over investeringen, een lening of personeelskosten? Schakel dan een financieel expert in. In dit artikel vertel ik jou wanneer je beter een boekhouder of accountant kunt inschakelen (en wat je zelf kunt doen).

De basis van je administratie kun je in de meeste gevallen prima zelf doen. Toch is het bijna altijd nuttig om ook een financieel expert in te schakelen. Zeker voor de jaaraangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Zo hoef je dan niet steeds de (wisselende) fiscale regels uit te zoeken over aftrekposten, de zelfstandigen- en startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling, afschrijvingen en de eventuele bijtelling van jouw bedrijfsauto.

1. Boekhouder is een vrij beroep, accountant niet

De boekhouder

De titel ‘boekhouder’ is niet beschermd en je hoeft dus geen officiële opleiding te volgen om jezelf zo te noemen. Vraag dus goed door naar de achtergrond van een financieel expert en lees de leveringsvoorwaarden. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Veel ondernemers vragen in hun netwerk wie een goede boekhouder is. Slim, maar neem advies niet zomaar aan. Heb je aantoonbaar bewijs van de kennis en kunde van iemand? Klopten de cijfers bij een controle van de Belastingdienst en/of hoe handelde de expert bij een probleem?

De accountant

Accountant is een beschermde titel.  Er zijn twee soorten accountants: de AA en de RA. De titel AA (accountant-administratieconsulent) krijgt een accountant wanneer hij of zij de hbo-opleiding accountancy heeft afgerond, waarna aanvullend nog een praktijk- en theorieopleiding voor AA succesvol is doorlopen.

De titel RA (registeraccountant) krijgt een accountant wanneer de opleiding accountancy op universitair niveau is afgerond. Aansluitend volgen een aantal jaren waarin een aanvullende praktijk- en theorieopleiding voor RA wordt gevolgd. Daarnaast moet een accountant in beide gevallen verschillende cursussen volgen om zijn of haar kennis up-to-date te houden.

2. Boekhouder voor kleinere bedrijven, accountant geen grens

Boekhouders en accountants houden zich beiden bezig met het onderhouden van de administratie voor ondernemers. Boekhouders richten zich vooral op ZZP’ers of kleine ondernemingen, accountants bedienen ook de grotere bedrijven.

Voor sommige bedrijven is het verplicht om met een accountant in zee te gaan. Je bent controleplichtig wanneer je bedrijf voldoet aan twee van de drie volgende criteria:

1.     Een netto omzet van 12 miljoen euro;

2.     een balanstotaal van 6 miljoen;

3.     meer dan 50 werknemers.

Voor complexe fiscale vraagstukken zoals bedrijfsovernames of verkoop, moet je ook een accountant inschakelen. Een accountant is in tegenstelling tot een boekhouder bevoegd een accountantsverklaring op te stellen.

3. Een boekhouder is niet aansprakelijk, een accountant wel

De boekhouder

Een boekhouder hoeft geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wanneer hij een wanprestatie levert en geen verzekering heeft, kan het zijn dat je de kosten niet of alleen met juridische bijstand kunt verhalen. Vraag daarom altijd of de boekhouder een aansprakelijkheidsverzekering heeft en lees de leveringsvoorwaarden. Hierin staat omschreven welke verantwoordelijkheden jij en welke de boekhouder op zich neemt.

De accountant

Een accountant is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit betekent dat wanneer jouw accountant een fout maakt in de belastingaangifte of bij het controleren van de boeken jij de schade kunt verhalen.

4. Een boekhouder is (meestal) goedkoper dan een accountant

Omdat iedere boekhouder of accountant zijn eigen uurtarief kan bepalen, is er geen eenduidig antwoord op de vraag: ‘Wat zijn de kosten?’. Ga je in zee met een boekhouder? Houd dan rekening met een uurtarief tussen de 40 en 70 euro.

Het uurtarief van een accountant ligt vanwege de verplichte opleidingen, de uitgebreide bevoegdheden en de complexe werkzaamheden vaak een stuk hoger. Denk aan een uurtarief tussen de 80 en 250 euro.
Let op: het gaat om indicatieve bedragen.

De overeenkomst: boekhouder en accountant moeten zichzelf terugverdienen.

In het algemeen kun je zeggen: een boekhouder schakel je in als je een kleine onderneming hebt, waarbij alleen de algemene fiscale regels van toepassing zijn. Een accountant is geschikt voor grotere bedrijven en complexere materie.

Naast alle verschillen is er ook een belangrijke overeenkomst tussen beiden, namelijk: een goede financieel expert kent alle regels en je kunt ervan op aan dat een aangifte goed wordt ingevuld, zodat je later geen naheffingen of boetes van de fiscus krijgt. Hij of zij verdient zichzelf terug met goed advies en een slimme aangifte.

Mocht je hier vragen over hebben of wil je weten wat het beste bij jouw situatie past? Neem dan gerust contact met mij op.

Groet,

Maura

Back To Top