skip to Main Content
De Voor- En Nadelen Van De Vernieuwde Kleineondernemersregeling (KOR)

De voor- en nadelen van de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de vernieuwde KOR verminderen de administratieve lasten voor zowel kleine ondernemers als de Belastingdienst. Ondernemers die een jaaromzet van minder dan € 20.000 hebben, kunnen gebruikmaken van de regeling en vrijgesteld worden van btw. De KOR kan een belangrijke regeling voor (startende) zzp’ers zijn. In dit artikel vertel ik jou of het toepassen van de regeling in jouw situatie voordelig is.

Wat gaat er veranderen?

De huidige KOR gaf kleine ondernemers recht op korting op de btw. De nieuwe KOR geeft geen korting op de af te dragen btw, maar een gehele vrijstelling. Dit betekent dat je geen btw-aangifte meer doet. In tegenstelling tot de huidige KOR, waar nu alleen eenmanszaken of een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma, gebruik van kunnen maken, kan een onderneming nu ongeacht de rechtsvorm (stichtingen, verenigingen en bv’s) kiezen voor de regeling als de jaaromzet minder is dan €20.000.

De voor- en nadelen van de vernieuwde KOR

Gebruik maken van de regeling heeft voor- en nadelen. Zo vermindert het de administratieve lasten omdat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen en dus geen btw-administratie hoeft te voeren. Let wel op; voor de inkomstenbelasting blijft het voeren van een administratie voor ondernemers nog wel verplicht. Iedere onderneming is anders en het is afhankelijk van een aantal factoren of de nieuwe regeling wel of niet interessant is.

Kunnen jouw klanten de btw aftrekken die jij aan hen berekent? Dan verhoogt de btw op een factuur de prijs voor hen niet. Kunnen zij de btw niet aftrekken? Dan verhoogt deze btw de prijs voor jouw klanten. Zij hebben er dus misschien voordeel bij als jij deelneemt aan de vrijstelling. Dat kan een reden zijn om deel te nemen.

Heb je een sterk wisselende omzet die het ene jaar onder de drempel van €20.000 zit en het andere jaar erboven? Dan is deelname op sommige momenten misschien wel mogelijk. Maar waarschijnlijk niet wenselijk. Zodra jouw omzet in 1 kalenderjaar namelijk boven de
€ 20.000 komt, vervalt de KOR en kun je 3 jaar lang niet meer meedoen. Je kunt dus niet per jaar beslissen of je wel of niet meedoet.

Tips van de Belastingdienst

Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De Belastingdienst geeft vier tips:

 1. Check eerst of je gebruik kunt maken van de regeling.
  De Belastingdienst heeft een handig hulpmiddel om na te gaan of je in aanmerking komt.
 2. De financiële voor- en nadelen op een rij zetten
  Schat in of je de komende jaren btw moet betalen. Krijg je jaarlijks btw terug? Dan lijkt deelname aan de regeling financieel nadelig, maar houd ook rekening met besparingen, zoals tijd en kosten voor het doen van de aangifte.
 3. Welke invloed heeft deelname aan de KOR op jouw klanten?
  De btw op een factuur kan voor particuliere klanten de prijs verhogen omdat zij geen btw kunnen aftrekken. Door deelname aan de regeling hoef je geen btw in rekening te brengen.
 4. Schat jouw financiële situatie over drie jaar in
  Ga je binnenkort zakelijke investeringen doen? Dan kan dat reden zijn om geen gebruik te maken van de regeling. Je gaat de vernieuwde KOR namelijk aan voor een periode van drie jaar. Je mag in die periode geen btw meer in rekeningen brengen en dus ook niet aftrekken van zakelijke kosten of investeringen.

Gebruikmaken van de nieuwe KOR

Maak je gebruik van de vernieuwde KOR, dan betekent dit concreet:

 1. Je rekent geen btw meer aan je klanten en draagt daarom ook geen btw meer af.
 2. De btw over kosten en/of investeringen kun je niet meer als voordruk aftrekken.
 3. Je doet geen aangifte omzetbelasting meer.
 4. Hoewel klanten of opdrachtgevers vaak wel een factuur willen, is dit niet meer verplicht. Je dient wel de inkoopfacturen te bewaren.
 5. Wanneer je zelf facturen wilt sturen (bijvoorbeeld omdat je klant hier om vraagt) vermeld je op de factuur geen btw, maar dat vrijstelling van toepassing is.
 6. Let op: meld jij je aan voor de regeling? Dan zit je hier voor de komende drie jaar aan vast. Je kunt de regeling tussentijds niet beëindigen. Je kunt je wel afmelden, maar dan kun je de komende drie jaar geen gebruik meer maken van de regeling.

Aan- en afmelden vernieuwde KOR

Ondernemers kunnen zelf bepalen of ze wel of niet gebruik maken van de vernieuwde regeling. Wil je per 1 januari 2020 direct gebruikmaken van de nieuwe KOR? Dan moet jij je vóór 20 november 2019 aan melden bij de Belastingdienst. Maak hiervoor gebruik van het aanmeldformulier. Je kunt je ook ná 20 november aanmelden. De ingangsdatum van de regeling schuift dan wel op naar 1 april 2020. Dit omdat de Belastingdienst minimaal 4 weken nodig heeft om de aanvraag te verwerken.

Doe je momenteel geen aangifte omdat je ontheffing van administratieve verplichtingen hebt? Dan maak je per 1 januari automatisch gebruik van de nieuwe KOR, je hoeft je hier niet voor aan te melden.

Tot volgende week!

Groet,

Maura

Back To Top