skip to Main Content
Verkeerd Tanken Bij Leaseauto: Wie Betaalt De Schade?

Verkeerd tanken bij leaseauto: wie betaalt de schade?

Het overkomt de besten: tijdens of na het tanken besef je dat je de verkeerde brandstof hebt getankt. De reparatiekosten voor het tanken van de verkeerde brandstof kunnen oplopen tot wel €5.000. Maar wie betaalt deze kosten wanneer een werknemer zich tijdens werktijd ‘schuldig maakt’ aan het verkeerd tanken in de leaseauto? Het antwoord lees je in dit artikel.

Schade leaseauto door werknemer tijdens werktijd

Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) geeft aan dat leaserijders onverwachte kosten voor hun auto van de zaak niet zelf hoeven te betalen. Het komt regelmatig voor dat werkgevers deze kosten 1-op-1 doorbelasten aan hun werknemers, maar wettelijk gezien is dit niet toegestaan. Zelfs het doorbelasten van het eigen risico is niet geoorloofd.

Wanneer er tijdens werktijd schade is ontstaan aan de leaseauto, is de rekening nooit voor de werknemer. Uiteraard dient hierbij geen sprake te zijn van opzet. Hetzelfde geldt als de werknemer met de leaseauto schade bij een ander aanricht. Als er schade aan of met de leaseauto tijdens werktijd is ontstaan, dan mag het eigen risico nooit worden doorbelast.

Schade door verkeerd tanken wordt betaald door de werkgever

Schade die door de werknemer tijdens werktijd wordt veroorzaakt door verkeerd tanken, komt altijd voor rekening van de werkgever. Het tanken van de verkeerde brandstof is iets wat iedereen kan overkomen, waarbij geen opzet in het spel is. Wanneer er geen sprake is van bewust roekeloos gedrag, is de werknemer niet aansprakelijk voor schade aan de leaseauto bij verkeerd tanken.

Wat te doen na het tanken van de verkeerde brandstof

Statistisch gezien tankt iedere Nederlander ooit een keer de verkeerde brandstof. Wanneer een leaserijder dit overkomt, is het belangrijk dat hij of zij NIETS met de auto doet. Laat hem of haar nooit de motor starten, nooit alsnog de juiste brandstof tanken en ook niet nog even naar huis rijden. Dit alles veroorzaakt alleen maar meer schade. Laat de werknemer direct contact opnemen met de leasemaatschappij of het wagenparkbeheer. Zij zullen ervoor zorgen dat er hulp komt of zullen aangeven bij wie om hulp gevraagd kan worden.

Bovenstaande situatie is een van de vraagstukken waar je als werkgever mee te maken kunt krijgen. Heb jij nou ook vragen over het doorbelasten van bepaalde kosten? Of twijfel je of iets door de werknemer of door jou als werkgever betaald dient te worden? Neem dan gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Groet,
Maura

Back To Top