skip to Main Content
5x Tips Voor Startende Ondernemers

5x tips voor startende ondernemers

Als startende ondernemer kun je de hele wereld aan. En natuurlijk wil je zo sterk mogelijk starten. Ik heb daarom vijf belangrijke tips voor startende ondernemers verzameld. Een vliegende start gegarandeerd. 

1.     Maak van jezelf een grote vis

Het is niet verstandig om jezelf als startende ondernemer direct te positioneren als ‘fotograaf’, ‘tekstschrijver’, ‘webdesigner’ of ‘adviseur’. Je concurreert dan met tienduizenden andere ondernemers. Je bent een kleine vis in een enorme zee. Draai het om. Zorg ervoor dat je een grote vis in een kleine vijver bent. Kies voor een kleine en specifieke niche. Bijvoorbeeld een portretfotograaf voor sollicitanten of een webdesigner voor advocaten.

Hoe je dit doet? Specialiseer je en schrijf wat artikelen over dit onderwerp. Doe gratis (of voor een klein bedrag) een paar opdrachten in die niche. Voeg ze aan jouw portfolio toe. En benader bedrijven in die niche met jouw specialistische portfolio. Je zult merken dat je meer kans maakt dan een ‘normale’ tekstschrijver, webdesigner of fotograaf om de opdracht binnen te halen.

2.     De perfecte start

Sommige (startende) ondernemers wachten tot ze alles perfect hebben uitgedacht en uitgewerkt, voordat ze starten. Of het nu gaat over de onderneming, de website, het lanceren van een product of een marketingstrategie, er is geen perfecte start. Je bent met alles afhankelijk van anderen. Je kunt niet voorspellen wat de bezoeker of potentiële klant doet. Pas wanneer je klaar bent, weet je hoe je ervoor staat. Juist daarom; begin gewoon. Ondernemen is proberen en reageren. Doe wat je van plan bent, kijk hoe men reageert en pas je dienstverlening daarop aan.

3.     Het grote plaatje

Wanneer je dag in dag uit werkt aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten en het uitvoeren van die opdrachten, dan verdwijnt het grote plaatje al snel naar de achtergrond. Je zit in een draaiend hamsterwiel waar je steeds moeilijker uitkomt. Het onvermijdelijke resultaat: je bent over een jaar niet veel verder dan je nu bent. Denk na over de lange termijn. Sta even stil voordat je een stap zet. Wat is het ‘masterplan’? Waar wil je over 3 of 5 jaar zijn en wat moet je – iedere maand/week- doen om dit te bereiken? Maak vervolgens tijd vrij om iedere week aan het ‘grote masterplan’ te werken. Ook al is het maar een uurtje.

4.     Houd je administratie vanaf het begin bij

Ik denk dat er maar weinig ondernemers zijn die het fijn vinden om hun administratie bij te houden, maar het hoort erbij. Plan voor jezelf een vast moment in de week in waarop jij je administratie bijwerkt (of besteed het uit). Je kunt maar beter direct beginnen, want die administratieberg groeit snel.

5.     Besteed vervelende of lastige taken uit

Ondernemen is meer dan alleen de leuke taken uitvoeren. Er komt heel veel bij kijken: administratie, netwerken, marketing en noem maar op. Het is bijna onmogelijk om alles daarvan leuk te vinden. Uitbesteden is daarom in sommige situaties een goede oplossing. Soms ben je geneigd om iets niet uit te besteden, omdat je er geen geld voor hebt. Maar bekijk het eens van de andere kant. De uren die jij besteedt aan taken die je niet leuk vindt en geen inkomen opleveren, kun je wel aan toffe opdrachten en declarabele uren besteden wanneer je het iemand anders laat doen. Win-win!

Nu je op de hoogte bent van deze tips voor startende ondernemers is het tijd om je vleugels uit te slaan. Jouw dromen wachten op je. Ben je al een tijdje aan het ondernemen en kun je wel wat tips gebeuren om het jaar goed te beginnen? Ik deel graag mijn 10 goede voornemers voor zzp’ers met je. 

Tot volgende week!

Groet,
Maura

Back To Top