skip to Main Content
6 Relevante Tips Voor Het Maken Van Een Zakelijke Website

6 Relevante tips voor het maken van een zakelijke website

Een professionele website is een goede aanvulling op je bedrijf. Niet alleen omdat je met een goede zakelijke website een concurrentievoordeel behaalt, maar ook omdat je klanten online te vinden zijn. Of je er nou voor kiest om een website te laten bouwen of zelf te gaan bouwen: met deze tips maak jij een zakelijke website die het gewenste resultaat oplevert.

  1. Kies een domeinnaam

Je wilt uiteraard dat je huidige en potentiële klanten je website kunnen vinden door simpelweg je bedrijfsnaam in te typen in de zoekbalk of zoekmachine. Het beste scenario zou dan ook zijn dat jij jouw bedrijfsnaam als domeinnaam gebruikt. Je domeinnaam is de naam van je website, je URL. Helaas zijn er ook kapers op de kust die een domeinnaam registreren zodra jouw bedrijf ingeschreven wordt bij het Handelsregister. Dit kun je voorkomen door eerst je domeinnaam te registreren voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat. Het registeren van je domeinnaam doe je bij SIDN, een bureau dat Nederlandse domeinnamen registreert en beveiligt.

  1. Het maken van de website

Nadat je een domeinnaam hebt gekozen, is het verstandig om te bedenken wat je met de website wilt bereiken. Het maken van je website start namelijk op basis van de gekozen hosting bij een hosting provider. Afhankelijk van de hosting, krijg je online ruimte beschikbaar voor je website of webshop.

Om de juiste keuze te maken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is het doel van de website?
  • Wil je informatie op de site delen of alleen je contactgegevens?
  • Ga je een blog of webshop (in de toekomst) gebruiken?

Op basis van deze antwoorden, kun je onderzoeken wat voor grootte je nodig hebt en welke uitbreidingsmogelijkheden er eventueel zijn. Doordat er verschillende soorten hostingpakketten zijn, is het aan te raden om je wensen goed op papier te zetten om te kunnen bepalen welk pakket het beste bij je past. Wanneer je te weinig ruimte inkoopt, moet je uiteindelijk je website ‘verhuizen’ naar een grotere ruimte wat voor onnodige kosten kan zorgen.

Kies een template die bij jou past

Het maken van de website kun je zelf doen met behulp van een CMS-systeem zoals WordPress. Hierbij kun je kiezen voor een standaard template of kun je online een template kopen. Laatstgenoemde optie vraagt echter wel de nodige kennis omdat je in veel gevallen alles zelf moet instellen.

Het is ook mogelijk om het bouwen van de website uit te besteden aan een externe partij. Het bespaart je veel tijd en zorgt voor meer mogelijkheden in het design, omdat de webbouwer aanpassingen kan maken op basis van jouw wensen. Houd er wel rekening mee dat de maker van de website automatisch het auteursrecht krijgt. Het auteursrecht geeft de mogelijkheid om wijzingen door te voeren zonder toestemming of eventuele extra kosten. Maak daarom vooraf afspraken over de overdracht van het auteursrecht zodat hier geen misverstanden of vervelende situaties over ontstaan.

  1. De doelgroep

Bij het schrijven van de teksten voor je website, dien je eerst te weten voor wie je schrijft. Oftewel: wie is de doelgroep? Wanneer dit vooral andere bedrijven zijn, is het belangrijk dat je jouw manier van communiceren hierop aanpast. Houd hier dus rekening mee bij het bedenken van de lay-out en het invullen van de website.

Wanneer je doelgroep niet goed beschreven kan worden, is het aan te raden om gebruik te maken van een persona. Dit is een fictief persoon die de overkoepelende kernmerken van jouw doelgroep bevat. Denk hierbij aan demografische gegevens, interesses en koopgedrag.

  1. Zakelijke huisstijl

Wanneer je bedrijf al een duidelijke lay-out heeft, kun je deze heel eenvoudig implementeren op je website. Bij een zakelijke website zijn er punten die ervoor kunnen zorgen dat de website niet aantrekkelijk en professioneel oogt. Dit is bijvoorbeeld kleurgebruik of te drukke pagina’s.

Gemakkelijke navigatie en rust

Zorg er daarom voor dat de bezoekers van je website alles snel en gemakkelijk kunnen vinden. De online spanningsboog is namelijk erg kort en ligt tussen de twee en acht seconden. Wanneer een bezoeker veel moet klikken om bijvoorbeeld je contactgegevens te vinden, is de kans groot dat hij de site wegklikt en naar de concurrent gaat. Een overzichtelijke en rustige website versterkt je communicatie en laat daarbij zien dat je een professional bent. En vergeet niet, een eerste indruk maak je maar één keer.

  1. Verkeer naar je website

Zodra je website online staat, wil je natuurlijk dat er verkeer (bezoekers) op komt. En dan het liefst verkeer dat nieuwe klanten oplevert. Gelukkig zijn er een aantal activiteiten die jij kunt oppakken, waardoor je ervoor zorgt dat je website opvalt en huidige, maar ook potentiële klanten aantrekt.

Zo is het mogelijk om gebruik te maken van Search Engine Advertising. Hiermee komt jouw advertentie hoger in de zoekresultaten te staan en ben je beter vindbaar in de zoekmachine. Ook het gebruik van klantreviews op Google kan dit beïnvloeden. Volgens de zes beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini zorgen deze klantreviews op Google voor sympathie bij de doelgroep. Daarbij geeft dit ook een goed beeld over de organisatie en beloont Google positieve recensies met een hogere ranking in de zoekresultaten.

Om huidige klanten naar je website te krijgen, kun je gebruikmaken van je social mediakanalen en kun je nieuwsbrieven gaan versturen. De nieuwsbrief geeft niet alleen autoriteit wanneer je relevantie informatie deelt, maar is ook een goede manier om op frequente basis contact te onderhouden met je klanten.

  1. Relevant blijven

Het bestaansrecht van een (zakelijke) website valt of staat met de bezoekers van je website. Zonder bezoekers betaal je immers voor een dure hosting zonder resultaat. Probeer daarom regelmatig nieuwe berichten op je website te plaatsen met bijvoorbeeld een blog. Wanneer je een specialist bent in een bepaalde branche of specifieke diensten aanbiedt, is het voor je klanten interessant om bijvoorbeeld over de nieuwste ontwikkelingen te lezen. Dit kan natuurlijk ook via social media, waarbij je doorlinkt naar je website.

En als laatste: vergeet Google Analytics niet te koppelen aan je website. Hiermee kun je namelijk zien hoeveel bezoekers je hebt, welke pagina’s of berichten het beste gelezen worden en waar je bezoekers vandaan komen. Zowel qua land en regio, als bron.

Veel succes met het bouwen of laten bouwen van je website én natuurlijk met het opstarten van je eigen bedrijf!

Groet, Maura

Back To Top