skip to Main Content
Studiekosten: Zijn Deze Aftrekbaar Voor Zzp’ers?

Studiekosten: zijn deze aftrekbaar voor zzp’ers?

Als zzp’er wil je je uiteraard kunnen onderscheiden en de beste zijn in je vak. Om continu over de juiste kennis te (blijven) beschikken is het soms noodzakelijk om een cursus, workshop, training of studie te volgen. De kosten hiervoor kunnen hoog oplopen, maar gelukkig zijn deze in de meeste gevallen aftrekbaar. Hieronder lees je in welke situaties studiekosten aftrekbaar zijn voor zzp’ers.

Redenen om een opleiding of cursus te volgen

De Belastingdienst maakt onderscheid in verschillende redenen om een opleiding of cursus te volgen:

  • Hobby
  • Toekomstig beroep of functie
  • Ontwikkeling voor je huidige bedrijf (bedrijfskosten)

Afhankelijk van de reden dat jij een cursus, workshop, training of studie wilt volgen, bepaalt de Belastingdienst of je kosten wel of niet kunt aftrekken bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

Het volgen van een opleiding of cursus voor je hobby

De kosten voor een opleiding of cursus, die je volgt voor je hobby of persoonlijke ontwikkeling, mogen niet worden afgetrokken. Wat als hobby wordt beschouwd, hangt natuurlijk af van jouw beroep of functie. Een cursus bloemschikken wordt al snel gezien als hobby, terwijl dit ook nodig kan zijn als je bijvoorbeeld een bloemenwinkel wilt openen. Wil je Italiaans leren zodat je je op vakantie goed verstaanbaar kunt maken? Dan zijn deze kosten niet aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Maar gaat jouw bedrijf een vestiging in Italië openen en wil je daarom vloeiend Italiaans kunnen spreken? Dan kan dit weer wel worden afgetrokken.

Iets nieuws leren voor een toekomstig beroep of functie

Sta je op het punt een nieuw beroep of nieuwe functie te beoefenen en heb je daarvoor extra (bij)scholing nodig? Dan zijn de kosten in de aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar. Hiervoor gelden echter wel een paar beperkingen:

  • Er is geen aparte btw-teruggave.
  • Reiskosten zijn niet aftrekbaar.
  • Kosten voor een hotel en andere verblijven zijn niet aftrekbaar.
  • De kosten voor het inrichten van een studeer- of werkkamer zijn niet aftrekbaar.

Overige kosten, denk aan de afschrijving van jouw laptop, zijn wel aftrekbaar. Hiervoor geldt echter wel een drempel van €250,- en een maximaal bedrag van €15.000. Het bedrag dat je af wilt trekken moet dus tussen de €250,- en €15.000 liggen.

Wanneer je jonger bent dan 30 jaar en je in de ‘standaardstudieperiode’ zit, dan geldt er geen maximum. Onder de standaardstudieperiode verstaan we een periode van maximaal 5 jaar waarin je voornamelijk studeert en dus niet volledig aan het werk bent. Echter mag je geen recht hebben op studiefinanciering en dus ook niet beschikken over een lening, beurs of OV-abonnement van DUO.

Studiekosten voor je huidige bedrijf

Wanneer je een opleiding, cursus, workshop of training volgt voor je huidige bedrijf waarbij het doel is je bedrijf te laten groeien, op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen of je kennis op peil te houden, dan kunnen deze kosten worden afgetrokken. De kosten voor de opleiding of cursus etc. zelf zijn voor 37,35% aftrekbaar. Echter zijn eventuele reis- en verblijfskosten hierbij gewoon aftrekbaar en kan btw gewoon teruggevraagd worden. Dit in tegenstelling tot het volgen van een cursus of opleiding waarbij je leert voor een nieuw beroep of nieuwe functie.

In de meeste gevallen zijn studiekosten dus (gedeeltelijk) aftrekbaar voor zzp’ers. Alleen wanneer je een cursus of opleiding volgt voor je hobby, kunnen deze kosten niet worden afgetrokken. Heb jij kosten gemaakt voor een leertraject en heb je hulp nodig bij het doen van je aangifte? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Groet,
Maura

Back To Top