skip to Main Content
Hoe Herken Ik Een Spookfactuur En Wat Moet Ik Ermee Doen?

Hoe herken ik een spookfactuur en wat moet ik ermee doen?

Iedere ondernemer in Nederland heeft er weleens mee te maken: een spookfactuur. Je opent je mailbox en ineens zie je een factuur met een bedrag dat je niet direct herkent. Het gaat over een product dat je afneemt, dus je begint toch te twijfelen. In dit artikel vertel ik jou wat je op deze momenten het beste kunt doen en hoe je twijfels in de toekomst voorkomt.

Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur is een factuur waar geen prestatie tegenover staat. Fraudeurs maken maar al te graag gebruik van jouw drukke schema en hopen dat jij hierdoor minder alert bent en de spookfactuur toch voldoet. Je krijgt bijvoorbeeld de rekening van een product dat je vaak bestelt, maar de leverancier is een andere dan normaal. Je betaalt, maar de goederen ontvang je niet.

Vormen van spookfacturen

  • Spookfacturen komen vaak in de vorm van een aanbieding die qua lay-out lijkt op een factuur. Pas wanneer je de kleine lettertjes leest, blijkt dat het gaat om een aanbieding. In dit geval hoef je dus niet te betalen en geen verdere maatregelen te nemen.
  • Een andere vaak gebruikte vorm is een ‘echte’ factuur zonder tegenprestatie. Je ontvangt de factuur zonder dat je opdracht hebt gegeven tot levering van goederen of een dienst. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of kwade opzet. Vraag in deze gevallen aan de afzender waarom je deze factuur ontvangt. Zonder bewijs van een opdracht kan niemand je verplichten om te betalen.

Hoe herken je een spookfactuur?

Een spookfactuur herken je aan de kleine lettertjes. Er staat bijvoorbeeld: ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’ of je komt het woord offerte tegen. Bijvoorbeeld: ‘Indien je met deze offerte akkoord gaat…’. Verder is het ordernummer fictief of foutief. Je kunt geen inkooporder of orderbevestiging in je administratie vinden die past bij de factuur.

Melding maken en tips

Het versturen van spookfactuur is een vorm van acquisitiefraude en is strafbaar. Maak daarom altijd een melding bij de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk heeft een overzicht van bedrijven waarvan bekend is dat zij eerder spookfacturen hebben verzonden. Uiteraard kun je ook nieuwe afzenders melden.

Ben je toch in de val getrapt van een spookfactuur? Neem dan gerust contact met mij op. Ik denk graag met je mee en help je om dit in de toekomst te voorkomen.

Tot volgende week.

Groet,

Maura

Back To Top