Reiskosten: heb jij de vergoedingen voor 2021 al aangepast?
Ondanks dat veel medewerkers het afgelopen jaar thuis moesten werken, en dus minder reiskosten maakten, mochten werkgevers in 2020 nog wel de gebruikelijke vaste vergoedingen voor reiskosten verstrekken. Vanaf 2021 zal dat anders zijn. Vanaf 1 januari dient de reiskostenvergoeding op basis van het daadwerkelijk gemaakte kilometers te worden vergoed. De totale vergoeding wordt dus lager, omdat werknemers op thuiswerkdagen niet zullen reizen. Hieronder lees je wat je moet doen om in 2021 de juiste vergoedingen te verstrekken.
Inventariseer het nieuwe reispatroon
Vanaf 1 januari 2012 zal de werkgever dus rekening moeten houden met het nieuwe werk- en reispatroon van de werknemer, waarbij er op thuiswerkdagen geen recht bestaat op vergoedingen voor de reiskosten. Om te bepalen of er recht is op een vaste reiskostenvergoeding, moet het reispatroon worden getoetst aan de hand van de 36 weken- of 128 dagen-eis.
De 36 weken- of 128 dagen-eis
Wanneer een medewerker 36 weken of 128 dagen naar een vaste werkplek reist, dan mag er een vaste reiskostenvergoeding worden betaald. Als dit niet het geval is, dan moet er op basis van nacalculatie worden vergoed. Door de huidige omstandigheden is het moeilijk in te schatten hoe het reispatroon van 2021 eruit zal gaan zien. Door een verwachte, blijvende gedragsverandering in het thuiswerken zullen veel medewerkers hoogstwaarschijnlijk niet 36 weken of 128 dagen naar een vaste werkplek reizen.
Laat de vaste vergoeding kleine kosten vervallen
In 2020 was het voor werkgevers nog toegestaan om andere vaste vergoedingen, zoals kleine kosten, ongewijzigd voort te zetten. Dit is vanaf 2021 niet meer toegestaan.
Houd rekening met de wijziging reisaftrek
Werknemers die geen kilometervergoeding ontvangen omdat ze met het OV reizen, mogen deze kosten nu nog van hun inkomstenbelasting aftrekken. Op dit moment werken veel mensen thuis, terwijl de kosten voor het OV-abonnement doorlopen. Voor deze mensen geldt dat zij over het belastingjaar 2020 gewoon op dezelfde manier hun reisaftrek mogen doen zoals vóór de coronacrisis.
Zijn er helemaal geen reiskosten meer? Dan mag er ook geen reisaftrek meer worden gedaan. In dat geval wordt de reisaftrek naar rato berekend.
Voor 2021 is dus de belangrijkste wijziging dat de vaste reiskostenvergoeding alleen nog mag worden verstrekt indien er wordt voldaan aan de 36 weken- of 28 dagen-eis. Voor 2020 mochten de vaste vergoedingen gewoon nog door blijven lopen, míts de betreffende werknemers uiterlijk 12 maart 2020 recht kregen op deze vergoeding. Een uitzondering op het door laten lopen van de vaste vergoedingen in 2020 is de vergoeding voor extraterritoriale kosten (de 30%-regeling). Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met vhm | abc. Wij helpen je graag.
Groet,
Maura