skip to Main Content
Hoe Verwerk Jij Jouw Nieuwe Btw-id?

Hoe verwerk jij jouw nieuwe btw-id?

De Belastingdienst is bezig met het verstrekken van nieuwe btw-identificatienummers (btw-id) aan alle eenmanszaken. De toekenning van dit nieuwe nummer vraagt wel om de nodige aanpassingen in jouw communicatiemiddelen. In dit artikel vertel ik jou daar alles over.

De Belastingdienst verstrekte in het najaar van 2019 alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer. Om privacy redenen is in dit nieuwe btw-id het Burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Vanaf 1 januari 2020 moet je als btw-ondernemer dit nieuwe btw-id gebruiken voor al je zakelijke contacten, zowel binnen als buiten de EU.

Het nieuwe btw-identificatienummer van jouw eenmanszaak vermeld je vanaf 1 januari 2020 op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Pas daarom je factuurpapier, factuursjabloon, internetsite(s), briefpapier, overige digitale sjablonen en andere communicatiemiddelen tijdig aan. En licht je belastingadviseur, vaste leveranciers en zakelijke klanten in.

Het is overigens van belang dat je het nieuwe btw-id niet eerder gebruikt dan 1 januari 2020. Verder blijf jij jouw bestaande omzetbelastingnummer gebruiken voor contact met de Belastingdienst.

Vanaf 1 januari 2020 gebruik je alleen nog maar jouw nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers. Denk daarom aan:

  • Het opnemen van je btw-id op facturen en briefpapier
  • Het (weer) vermelden van je btw-id op je website of webshop
  • Het informeren van je boekhouder of accountant

Maak je gebruik van een verleggingsregeling, bijvoorbeeld bij onderaanneming of handel met het buitenland? Neem dan gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers in jouw administratie op en geef jouw eigen btw-id door aan (buitenlandse) leveranciers.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel weet welke aanpassingen jij moet doorvoeren in jouw communicatiemiddelen. Zorg ervoor dat je deze wijzigingen voor 1 januari 2020 doorvoert. Heb je vragen? Ik sta je graag te woord.

Tot volgende week!

Groeten,
Maura

Back To Top