skip to Main Content
Sparen Kost Geld. Wat Moet Je Dan Met Je Geld Doen?

Sparen kost geld. Wat moet je dan met je geld doen?

Heb jij een leuk bedrag bij elkaar gespaard en staat dit op een spaarrekening? Blijf dan even lezen. Je wist waarschijnlijk al dat sparen tegenwoordig, met die lage spaarrente van gemiddeld nog geen half procent, weinig tot niets oplevert. Tijd om de alternatieven voor sparen eens serieus onder de loep te nemen. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Waarom sparen geen zin meer heeft

Spaarders krijgen tegenwoordig hooguit 0,02 procent rente. Dit betekent dat iemand met een spaarrekening van 10 duizend euro slechts twee euro rente per jaar krijgt. Dat compenseert de waardevermindering van het geld bij lange na niet. Heb je meer dan 30 duizend euro spaargeld, dan moet je daarnaast ook nog eens vermogensheffing van 0,58 procent betalen in box 3 van de belasting. Dit kan oplopen tot 1,68 procent bij een vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Vermogende mensen hebben dus 4,76 procent rente nodig om de koopkracht van hun spaargeld in stand te houden. Zelfs de allerhoogste rente (tien jaar vast) komt bij lange na niet in de buurt. Niet zo gek dus dat heel veel mensen hun spaarrekening inruilen voor andere, interessante alternatieven.

Interessante opties om te overwegen

1. Geef je geld (slim) uit

In plaats van sparen, kun jij je geld beter slim uitgeven. Koop er iets voor dat misschien in de toekomst nog wat oplevert. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Of een tweede huis, een klassieke auto, een stuk grond of een collectie munten. Postzegels en schilderijen zijn daarentegen te riskant.

2. Koop aandelen

Aandelen hebben het in het verleden en op lange termijn altijd beter gedaan dan deposito’s of obligaties met een vaste rente. Ze zijn op dit moment wel erg duur, en zeker niet zonder risico’s.  Slechts twee keer in de geschiedenis waren aandelen duurder dan nu, namelijk eind jaren twintig en eind jaren negentig van de vorige eeuw. Vlak daarna ontstond een enorme koersval. Houd dit in je achterhoofd wanneer je een beslissing maakt. Op de meeste aandelen krijgen beleggers een vast deel van de behaalde winst uitgekeerd; dividend. Het dividendrendement is op dit moment veel hoger dan de spaarrente.

3. Duik in de wereld van cryptovaluta

Bitcoins en andere crytovaluta (lite coin, ethereum, bit coin cash) zijn alternatieve beleggingen voor mensen met sterke zenuwen. Iedere dag stijgen of dalen de koersen van deze digitale munten met vele procenten. Maar de bitcoin is nu toch weer bijna 10 duizend dollar waard. Was jij er in de eerste uren bij, dan resteert nog altijd een duizelingwekkende winst van duizenden procenten.

4. Los een extra hypotheek af

Altijd verstandig, want geld lenen kost geld. Heb je een flink bedrag op je spaarrekening staan, overweeg dan om jouw schuld af te lossen. Wanneer de rente in de toekomst weer stijgt, hoeft over een minder groot bedrag rente te worden betaald. Bovendien verlaagt het jouw maandelijkse lasten.

5. Investeer in edelmetalen

Met name de goudprijs is de laatste maanden flink gestegen: van nog geen 1300 dollar per troy ounce tot 1550 dollar. Goud geldt als een veilige haven in tijden van onzekerheid. En dankzij de handelsoorlog en de Brexit is er heel veel onzekerheid. Ook zilver is flink in prijs gestegen: van 15 tot 19 doller per ouce. De bewegingen van de prijs van edelmetalen is veel geringer dan die van cryptovaluta.

Wil je weten welke mogelijkheden het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact met mij op.

Groet,
Maura

Back To Top