skip to Main Content
Reizen Tussen De Camping En De Werkplek: Recht Op Kilometervergoeding?

Reizen tussen de camping en de werkplek: recht op kilometervergoeding?

Mede door de coronacrisis schaffen steeds meer mensen een caravan aan. Omdat nu voor veel landen wordt afgeraden om daar naartoe te reizen, blijven veel Nederlanders deze zomer lekker in eigen land. Hierdoor komt het ook regelmatig voor dat een campingplek voor meerdere maanden achter elkaar wordt gereserveerd, zodat niet alleen tijdens de vakantie, maar ook daarbuiten van de caravan en de omgeving van de camping kan worden genoten. Zit jouw werknemer voor langere tijd op de camping of een vakantiepark en moet hij in die tijd naar de werkplek komen? Dan vraag je je natuurlijk af of dit als woon-werkverkeer mag worden beschouwd, en of de medewerker dus recht heeft op een kilometervergoeding. In dit artikel vertel ik je hier meer over.

De definitie van woon-werkverkeer

Woon-werkverkeer is het reizen tussen de woning of verblijfplaats en de arbeidsplaats. De kilometers die voor dit woon-werkverkeer worden gemaakt zijn ‘zakelijke’ kilometers. Deze zakelijke kilometers zijn van belang voor de kilometervergoeding en voor de bijtelling van het privégebruik bij een eventuele leaseauto.

Woonplaats of verblijfplaats

Bij een verblijfplaats gelden dezelfde regels als bij een woonplaats. Dit betekent dat het voor de Belastingdienst duidelijk moet zijn waar iemand woont of verblijft. De woonplaats wordt met name bepaald aan de hand van een duurzame band met een bepaalde plaats. Denk aan de plaats waar iemands sociale leven zich voornamelijk afspeelt en waar hij volgens de gemeentelijke basisadministratie (BRP) staat ingeschreven.

Ook bij een verblijfplaats dient er sprake te zijn van enige duurzaamheid. In principe is de verblijfplaats de plaats waar de belastingplichtige de meeste dagen en nachten doorbrengt.

De camping als verblijfplaats

Of een camping fiscaal gezien als een verblijfplaats kan worden beschouwd is dus afhankelijk van de omstandigheden. Wanneer de betreffende werknemer alleen in de weekenden op de camping verblijft, is de camping in dat geval fiscaal gezien geen officiële verblijfplaats.

Wanneer de werknemer gedurende een periode van 3 maanden of meer op een camping verblijft, is dat in die betreffende periode zijn verblijfplaats. De reizen tussen de camping en de werkplek vallen dan onder woon-werkverkeer en hier mag dan ook een kilometervergoeding voor worden verstrekt. Voor de kilometers die worden afgelegd geldt dat er maximaal €0,19 per kilometer onbelast mag worden vergoed. Wanneer er sprake is van een ter beschikking gestelde auto worden deze kilometers gezien als zakelijk verkeer.

Reizen tussen camping en woning

De reizen tussen de woning en de verblijfplaats (zoals de camping) zijn privéreizen. Als de werknemer vóór of na zijn werk nog even naar zijn woning reist, geldt het deel van de reis tussen de woning en de camping als privé-omrijkilometers. Gaat de werknemer vanaf de camping naar een zakelijke afspraak, dan worden deze kilometers wel als zakelijke kilometers beschouwd en ontvangt hij dus een kilometervergoeding.

Heb je nog overige vragen over de kilometervergoeding? Neem dan gerust contact met mij op.

Groet,
Maura

 

Back To Top