skip to Main Content
Het Importeren Van Een Auto; Hoe Doe Je Dat?

Het importeren van een auto; hoe doe je dat?

Je wilt een auto kopen en hebt een pareltje uit het buitenland op het oog. Om ervoor te zorgen dat jij binnenkort door de straten rijdt in jouw favoriet is het belangrijk om te beseffen dat je bij het importeren van een auto te maken krijgt met de Dienst Wegverkeer (RDW) en de Belastingdienst. Daarnaast is het voor het verder verloop van het proces van belang of de auto uit de EU, de EVA of daarbuiten komt. In dit artikel vertel ik jou waar je aan moet denken bij het importeren van een auto.

Zorg voor kentekenregistratie

Allereerst moet je ervoor zorgen dat jouw nieuwe auto een in Nederland geregistreerd kenteken krijgt. Dit regel je bij de RDW. Importeer je de auto uit een EU-land of EVA-land? Dan onderzoekt de RDW het buitenlandse kentekenbewijs en neemt de gegevens over als dat kan.

Stappenplan auto importeren

Op website van het RDW staat hoe je een auto uit de EU of EVA kunt invoeren. Ook lees je daar wat je moet doen wanneer je een auto van buiten de EU of EVA importeert. De auto uit het buitenland kun je op naam van jouw bedrijf zetten wanneer jij een vof, cv, bv of nv hebt. Het is niet mogelijk een voertuig op naam te zetten van een:

  1. Eenmanszaak
  2. Maatschap
  3. Rederij
  4. Rechtspersoon in oprichting (i.o).

In deze gevallen zet jij de auto op jouw eigen naam. De auto kun je wel zakelijk gebruiken.

Maak een keuringsafspraak

Voordat je een Nederlands kenteken kunt aanvragen, moet je de auto laten keuren door de RDW.

Import uit EU of EVA
Bij import van een voertuig uit een EU-land of EVA-land laat je de auto keuren bij een RDW-keuringsstation. Vaak kan dat zonder afspraak. Je kunt ook aangeven dat de RDW meteen een APK-keuring moet doen. Wanneer de buitenlandse APK nog geldig is, kun je die laten overnemen.

Import van buiten EU of EVA
Komt de auto van buiten de EU of EVA, dan test de RDW de auto uitgebreid. De keuring vindt meestal plaats bij het RDW-testcentrum in Lelystad.

Doe bpm-aangifte

Nadat je de auto hebt laten keuren door de RDW, doe je bpm-aangifte bij de Belastingdienst. Je kunt alvast uitrekenen hoeveel bpm je moet betalen. Na akkoord van de RDW en de Belastingdienst, stuurt de RDW binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs op.

Motorrijtuigenbelasting betalen

Je wordt automatisch aangemeld voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt een aanslag.

Btw betalen

Over nieuwe en bijna nieuwe voertuigen die je uit de EU haalt, moet je altijd btw betalen. Bijna nieuwe voertuigen zijn niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik genomen of hebben niet meer dan 6.000 kilometer gereden.

Laat kentekenplaten maken

Na ontvangst van het nieuwe kentekenbewijs, moet je kentekenplaten laten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant.

Regel een autoverzekering

Zorg ervoor dat jij jouw nieuwe auto op tijd verzekert. Dit moet uiteraard geregeld zijn voordat je de weg op gaat. Je moet in ieder geval een WA-verzekering afsluiten.

Op jaarbasis worden momenteel zo’n 200 duizend gebruikte auto’s geïmporteerd. Behoor jij na het lezen van dit artikel tot één van de mensen die zich waagt aan het importeren van een auto? Zorg er dan voor dat je aan de slag gaat met bovenstaande informatie en wie weet komen wij elkaar binnenkort op één van de Nederlandse wegen tegen. 

Tot volgende week!

Groet,
Maura

Back To Top