skip to Main Content
10 Punten Waar Een Goede Bedrijfsnaam Aan Moet Voldoen

10 punten waar een goede bedrijfsnaam aan moet voldoen

Je hebt besloten om een eigen onderneming te starten. Gefeliciteerd! Maar ondanks dat jij natuurlijk zelf je bedrijf bent, is vaak jouw eigen naam niet per se een goede bedrijfsnaam. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bedenken van een geschikte naam? Hieronder vind je 10 punten waar je op moet letten om tot de perfecte bedrijfsnaam voor jouw onderneming te komen.

1. Je moet de bedrijfsnaam goed kunnen onthouden

Het laatste wat je wilt is dat je naam zo ingewikkeld is, dat potentiële klanten je (naam) vergeten. Zorg er dus voor dat je bedrijfsnaam makkelijk te onthouden is.

2. Kort maar krachtig

Om een naam goed te kunnen onthouden, dient hij niet te lang te zijn. Een korte pakkende bedrijfsnaam zorgt ervoor dat mensen niet alleen je bedrijf, maar ook het gezicht dat erbij hoort niet snel zullen vergeten.

3. De bedrijfsnaam moet makkelijk te schrijven zijn

Een korte, niet ingewikkeld klinkende naam, kan nog wel lastig te schrijven zijn. Probeer dit te voorkomen, want wanneer de naam moeilijk te spellen is, zullen potentiële klanten je website slecht of niet kunnen vinden. Wees dus niet te creatief met de spelling van je naam en vermijd namen zoals Luxxuri0us of Crêpes4you.

4. Wees uniek

En dan bedoel ik niet met een zo origineel mogelijke naam, die mogelijk vervolgens te ingewikkeld is, maar door een naam te kiezen die nog niet bestaat. Wanneer je je bedrijf bijvoorbeeld ‘Zeeman’ noemt, kun je rekenen op problemen met de bekende winkelketen. Maar ook namen die door kleine bedrijven of ZZP’ers worden gebruikt moet je vermijden. Dit komt namelijk niet ten goede van je vindbaarheid. Op de website van de Kamer van Koophandel kun je controleren welke handelsnamen er al bestaan.

5. Controleer de domeinnaam

Om ervoor te zorgen dat je ook online goed gevonden wordt, dient je domeinnaam gelijk te zijn aan je bedrijfsnaam. Controleer dus, zodra je een bedrijfsnaam in gedachten hebt, of deze domeinnaam nog beschikbaar is.

6. Gebruik geen vreemde tekens in je bedrijfsnaam

Naast dat vreemde tekens ervoor kunnen zorgen dat de bedrijfsnaam te ingewikkeld of te lang wordt, staat de Kamer van Koophandel veel vreemde tekens ook niet toe. Alleen ‘@’ en ‘&’ mogen in een bedrijfsnaam worden gebruikt, alle andere tekens mogen niet.

7. Laat je creativiteit de vrije loop

Ondanks dat je bedrijfsnaam kort en makkelijk moet zijn, is het wel belangrijk dat jij jezelf er mee onderscheidt van vele andere bedrijven die dezelfde klanten binnen willen halen als jij. Zorg er dus voor dat je geen dertien in een dozijn-gevoel opwerkt, maar wees origineel.

8. Controleer de betekenis

Misschien ben je er nu nog niet mee bezig, maar wellicht word je zó succesvol dat je straks ook het buitenland kunt gaan veroveren. Zorg er dus voor dat jouw bedrijfsnaam in een andere taal niet iets vreemds betekent (en dat hij natuurlijk ook in andere landen goed uit te spreken is).

9. De naam moet het gevoel weergeven dat jij wilt uitstralen

Het gevoel speelt bij veel mensen een belangrijke rol in hun besluitproces. Zorg er dus voor dat jouw bedrijfsnaam het gevoel weergeeft dat jij wilt uitstralen. Test hem bijvoorbeeld op je vrienden, familie en kennissen en vraag welke associaties de naam bij hen oproept.

10. Zorg dat de naam past bij wie jij bent

Blijf dicht bij jezelf en zorg ervoor dat jouw bedrijfsnaam past bij wie je bent en wat je doet. Ben je werkzaam in de zakelijke branche? Kies dan voor een krachtige naam dat ervoor zorgt dat klanten zich serieus genomen voelen. Ben je juist actief in de creatieve sector? Kies dan niet voor een te stijve naam, maar toon aan dat je inderdaad creatief bent.

Welke bedrijfsnaam je uiteindelijk ook kiest, zorg er altijd voor dat de naam duidelijk is voor je (potentiële) klanten. Het is wenselijk dat je aan de naam meteen kunt zien welke producten of diensten jouw bedrijf aanbiedt. Is dit bij de door jou gewenste bedrijfsnaam nou niet het geval? Verzin dan een goede tagline. Een tagline beschrijft in enkele woorden wat jouw bedrijf te bieden heeft. Kom je er niet uit en wil je graag samen even sparren? Neem dan gerust contact met mij op!

Groet,
Maura

Back To Top