skip to Main Content
Gelukkig Nieuw (belasting)jaar!

Gelukkig nieuw (belasting)jaar!

2020 is voorbij. Voor velen van ons een opluchting. Nooit eerder voelde de uitspraak ‘nieuw jaar, nieuwe kansen’ zo waardevol. Ondanks dat de coronacrisis nog steeds in volle gang is, gaan we er dit jaar het beste van maken. Kin omhoog, borst vooruit! Voor iedereen zullen er dit jaar een aantal dingen gaan veranderen. Zo ook voor ondernemers. Op Prinsjesdag heeft het kabinet haar plannen voor 2021 gepresenteerd. Hieronder zal ik daarom de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot de belasting met jullie bespreken.

Het lage vennootschapsbelastingtarief wordt verlaagd

In 2020 was het lage vennootschapsbelastingtarief nog 16,5%. Dit jaar zal dat 15% zijn. De vennootschapsbelasting (vpb) is een belasting die wordt geheven over de winst van een onderneming. In de komende jaren gaan steeds meer mkb-bedrijven dit lage vpb-tarief betalen. Voor 2021 geldt het lage tarief voor winsten tot €245.000. Het afgelopen jaar was dit nog €200.000. In 2022 zal deze grens verder worden verhoogd naar €395.000. Het hoge vpb-tarief wordt niet verlaagd en blijft op 25%. De opbrengst daarvan wordt gebruikt voor de financiering van een regeling die ondernemers stimuleert om te gaan investeren.

Het basistarief in de inkomstenbelasting daalt

In 2021 daalt het basistarief in de inkomstenbelasting (schijf 1) van 37,35% naar 37,10% en zal in de komende jaren nog verder worden verlaagd. Het tarief van 37,10% geldt in 2021 voor inkomens tot €68.507. Zowel werkenden als mensen met een uitkering zullen hiervan profiteren, aangezien ze meer geld gaan overhouden.

Het box 2-tarief wordt verder verhoogd

Om je inkomen te belasten werkt de Belastingdienst met 3 zogenaamde boxen. Box 1 gaat over inkomen uit werk en woning, Box 2 gaat over het inkomen uit een aanmerkelijk belang en Box 3 gaat over inkomen uit sparen en beleggen. Een aanmerkelijk belang is als je ten minste 5% van het aandelenkapitaal van een vennootschap of coöperatie bezit. Hierbij dienen indirecte belangen ook te worden meegerekend. Wanneer je een partner hebt, dient het belang van beide partners bij elkaar te worden opgeteld. In 2020 werd het tarief voor Box 2 al verhoogd, en ook dit jaar zal het tarief weer hoger zijn. Voor 2021 geldt een tarief van 26,90% voor Box 2.

De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd

Als je als zzp’er aan het urencriterium voldoet, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit bedrag mag je aftrekken van je winst uit onderneming, waardoor je minder belasting betaalt. Het belastingvoordeel voor zzp’ers wordt in de komende 15 jaar in stappen van €110 afgebouwd tot €3.240. In 2021 komt de zelfstandigenaftrek uit op €6.670.

Voor meer informatie over de belastingwijzigingen verwijs ik je graag naar de website van de Belastingdienst. Heb je nog vragen? Dan mag je uiteraard altijd contact opnemen met vhm | abc. Ik wens je een mooi, gezond en succesvol nieuw (belasting)jaar toe!

Groet,
Maura

 

Back To Top