skip to Main Content
5x Tips Voor Een Overtuigende Pitch

5x tips voor een overtuigende pitch

Met een pitch leg je voor het eerst contact met anderen, bijvoorbeeld tijdens een netwerkbijeenkomst of een verkooppresentatie. Deze eerste vorm van contact waarin jij jezelf en jouw bedrijf op de kaart zet, wordt ook wel een elevatorpitch genoemd. Een kort en bondig verhaal met een krachtige opening. In dit artikel vertel ik jou hoe jij de ideale pitch maakt en waar je op moet letten.

De letters van het woord ‘pitch’ kunnen je onderverdelen in een aantal onderwerpen. Aan de hand hiervan geef ik jou graag een aantal bruikbare tips.

Pijn en problemen

Veel ondernemers verkopen te weinig, omdat ze laaiend enthousiast zijn over hun product of dienst. Enthousiasme is natuurlijk goed, maar alleen maar enthousiasme verkoopt niet. Veel belangrijker dan praten, is luisteren. Probeer tijdens jouw pitch dus niet alleen te zenden, maar informeer ook altijd naar datgene waar de ander last van heeft of tegenaan loopt. De sleutel tot verkoop is namelijk het kennen en begrijpen van de problemen van jouw potentiële klant en met behulp van jouw product of dienst een oplossing aan te bieden.

Interesse

Je denkt al snel dat de ander op jou en op jouw verhaal zit te wachten. Dat is vaak helaas niet zo. Aandacht voor jouw verhaal begint bij aandacht voor de ander. Ieder mens wil aandacht. Dus ook degene aan wie jij jouw verhaal kwijt wilt. Begin juist daarom eerst met het tonen van oprechte interesse in de ander. Daarmee creëer jij een brug om ook jouw verhaal te vertellen. Het liefst kort en krachtig.

To-the-point

Ondernemers zijn zo enthousiast over hun product dat ze denken dat ze compleet moeten zijn. Dat vindt een ander vaak niet fijn. Overspoel je gesprekspartner dus niet met informatie. Houd het bondig. En heb een concreet doel voor ogen met ieder gesprek. Een pitch is namelijk geen gewoon ‘praatje’. Pitchen is leren ‘praten met resultaten’. Je spreekt met iemand met een concreet doel voor ogen. Focus je op dat specifieke doel. Het doel kan zijn dat je financiering zoekt, dat je meer nieuwe klanten zoekt, dat je feedback en reactie wilt op jouw idee of dat de ander jou helpt bij het vinden van nieuwe klanten. Dat is doelgericht, overtuigend en to-the-point pitchen.

Continuïteit

Zelfstandige ondernemers dragen over het algemeen te weinig uit wie zij zijn en waar ze voor staan. Terwijl in ieder contact, waar je ook bent, er of een nieuwe klant voor je neus staat of iemand die niet tot je doelgroep behoort maar jou wel kan helpen aan nieuwe klanten. Pitchen is dus van levensbelang voor iedere ondernemer. Je doet het voor de continuïteit van jouw onderneming. Want zonder klanten, geen continuïteit. Klanten vind je door te pitchen, door de boer op te gaan, naar buiten te treden, contact te maken en je verhaal te vertellen. Pitchen is dus niet alleen een spreekvaardigheid, maar vooral een mindset en een continu proces van contacten leggen, klanten aantrekken en de continuïteit van je onderneming waarborgen.

Herinneren

Ondernemers sturen vaak niet aan op wat zij willen dat de ander over hen moet onthouden. Met alle gevolgen van dien. Herinner jij je het spelletje op verjaardagen vroeger? Bij de eerste in de rij werd een zinnetje in het oor ingefluisterd. En jij fluisterde de volgende in de rij door wat jou was ingefluisterd. Aan het eind van de rij werd vaak een volledig andere boodschap vertelt. Zo kan het dus ook gaan met de verspreiding van informatie over jou, jouw product en jouw bedrijf. Zorg er dus voor dat jij duidelijk en herhalend vertelt wat jouw boodschap is.

Het uitvoeren van een goede pitch valt helaas niet in één dag te leren, daarom is het belangrijk dat je blijft oefenen. Probeer dit eens te doen met een collega-ondernemer of een familielid en geef elkaar feedback.

Tot volgende week!

Groet,
Maura

Back To Top