skip to Main Content
Auto Op De Zaak Of Privé?

Auto op de zaak of privé?

Veel ondernemers worstelen met de vraag: is het voordeliger om de auto op de zaak te zetten of om de auto privé te rijden? In deze blog zet ik de gevolgen voor de inkomsten- en de btw-belasting voor je op een rij.

Voor de inkomstenbelasting is je auto ondernemersvermogen en daardoor in de volgende gevallen verplicht een auto van de zaak:

  • je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  • je gebruikt de auto voor je onderneming;
  • je rijdt per jaar niet meer dan 500 kilometer privé.

Aftrekbare autokosten

Wanneer je eenmaal hebt vastgesteld dat jouw auto een auto van de zaak is en dus ondernemersvermogen, kun je alle autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld:

  • afschrijvingen
  • onderhoud
  • parkeerkosten
  • de verzekering
  • motorrijtuigenbelasting

Aanschafkosten

Koop je speciaal voor jouw bedrijf een auto? Dan mag je de aanschafkosten van de winst aftrekken. Niet in één keer, maar door middel van afschrijvingen en rekening houdend met de restwaarde. Verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt, trek je per jaar een deel van de aanschafkosten af.

Leasen en aftrekposten

Lease je zakelijk een auto? Afhankelijk van de leasevorm kun je de kosten aftrekken. Bij operational lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar.

Waardebepaling eigen auto

Heb je al een auto en ga je die voor je bedrijf gebruiken? Dan bepaal je de waarde van je auto op het moment van zakelijk gebruik. Op deze waarde mag je afschrijven. De afschrijving en de eerdergenoemde autokosten zijn aftrekbaar.

Bijtelling

Wanneer je een auto van de zaak ook privé gebruikt, moet je een bedrag bij de winst optellen, namelijk de bijtelling. Hoeveel je moet bijtellen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Je telt niet bij wanneer je met een sluitende rittenadministratie kunt aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Let op: voor de inkomstenbelasting/loonbelasting gelden woon-werk kilometers als zakelijk, voor de omzetbelasting als privé.

Kiezen voor zakelijk of privé rijden

Rijd je privé meer dan 500 kilometer per jaar, dan mag je voor de inkomstenbelasting kiezen of je de auto zakelijk of privé houdt. Je kiest éénmaal per auto. De keuze maak je bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na aanschaf. Houd je de auto privé? Dan kun je geen autokosten aftrekken van de winst. Wel mag je voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 cent van de winst aftrekken. Deze zakelijke kilometervergoeding is vooral interessant wanneer je veel zakelijke kilometers rijdt. Let op: naast deze 19 cent mag je geen andere autokosten (bijvoorbeeld parkeerkosten) van de winst aftrekken.

Zakelijk rijden en BTW

Ben je ondernemer voor de btw en mag jouw onderneming btw aftrekken? Dan mag je ook voor de btw-belasting kiezen of je de auto privé of zakelijk rijdt. Dat kan een andere keuze zijn dan voor de inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag je aftrekken, maar voor het privégebruik van de auto van de zaak moet je bijbetalen. Let op: voor de inkomstenbelasting/loonbelasting gelden woon-werk kilometers als zakelijk, voor de omzetbelasting als privé.

De keuze tussen een auto van de zaak of een privéauto blijft in de meeste gevallen situatie afhankelijk en per persoon en onderneming verschillend. Reken zelf dan ook in overleg met je boekhouder of accountant uit wat voor jou de beste keuze is. Kom je er niet uit? Ik denk graag met je mee.

Groet,

Maura

Back To Top