skip to Main Content
10 Goede Voornemens Voor ZZP’ers

10 goede voornemens voor ZZP’ers

Het nieuwe jaar is begonnen en onze goede voornemens krijgen steeds meer vorm. Hoe begin jij 2020? Heb jij al plannen en doelen geformuleerd waar jij mee aan de slag wilt dit jaar? In dit artikel deel ik 10 goede voornemens voor zzp’ers en geef ik jou een zetje in de goede richting.

1. Zie jezelf als een echt bedrijf

Laten we beginnen bij het begin. Nog te veel zzp’ers nemen zichzelf namelijk niet serieus en dansen te veel naar de pijpen van opdrachtgevers. Is dit bij jou het geval? Spreek dan met jezelf af dat je dit in het nieuwe jaar anders gaat doen. Wanneer jij jezelf niet als een serieus bedrijf ziet, dan doen jouw opdrachtgevers dat ook niet. Ga zakelijk en professioneel om met afspraken, deadlines en betalingen. Zo voorkom jij dat je een marionet wordt van jouw opdrachtgevers.

2. Verhoog je tarief

Vind je dat je te weinig vraagt voor jouw diensten? Gooi je tarief dan in het nieuwe jaar omhoog. Realiseer je dat je niet alleen in je eigen levensonderhoud moet voorzien, je moet ook geld apart zetten voor vakanties, verzekeringen en voor je pensioen. Daarnaast gaat zo’n beetje de helft van jouw tarief rechtstreeks naar de Belastingdienst. Vind je het lastig om te bepalen of je een redelijk tarief vraagt? Schat in wat jouw brutoloon zou zijn wanneer je hetzelfde werk fulltime in loondienst deed. Maak vervolgens deze berekening:

[Brutoloon in loondienst + 8 procent vakantiegeld + 25 procent werkgeverslasten]

Deel dit door het gemiddelde aantal werkuren per maand bij een fulltime dienstverband (= 173,36 uur). Doe dit getal keer twee. De uitkomst; het bedrag dat jij minimaal per uur kunt vragen.

3. Update je website en social media

Wanneer jij een drukbezette zelfstandige bent, schieten je website en social media er nog wel eens bij in. Plan daarom een moment in om te checken of alle teksten, contactgegevens en profielgegevens nog up to date zijn. Haal eventueel oudere berichten van je social accounts af wanneer deze niet meer bij jouw bedrijf passen. Plan meteen een nieuw moment in het komende jaar om weer een updaterondje te doen.

4. Maak tijd voor acquisitie

Acquisitie is geen leuke klus en wanneer je genoeg opdrachtgevers hebt, wordt hier vaak weinig aandacht aan besteedt. Toch is het erg belangrijk om een netwerk van (potentiële) opdrachtgevers te hebben. Plan daarom in het nieuwe jaar meerdere momenten in om oude banden aan te halen, potentiële nieuwe opdrachtgevers aan te schrijven en je netwerk uit te breiden.

5. Check je verzekeringen

Waarschijnlijk heb je ooit eens een verzekeringspakket afgesloten en hier daarna weinig meer naar omgekeken. Pak de polissen erbij en check of de dekking en verzekeringen nog passen bij jouw bedrijf. Misschien ben je wel over- of onderverzekerd.

6. Gun jezelf iets nieuws

Werk je al jaren met dezelfde laptop, dezelfde telefoon of andere verouderde apparatuur? Of kan je werkplek wel een opknapper gebruiken? Gun het jezelf om iets nieuws aan te schaffen. In veel gevallen kun je het van jouw belasting aftrekken.

7. Je tijd beter managen

Als zelfstandige kun je altijd wel werken. Hoe vaak overkomt het je niet dat je zo geconcentreerd bezig bent dat je vergeet te eten of te drinken? Ben jij slachtoffer van je eigen slechte timemanagement? Pak dit in het nieuwe jaar anders aan. Gun jezelf vrije tijd en ontspanning. Wanneer je een hogesnelheidstrein altijd op volle toeren laat draaien, gaat ‘ie uiteindelijk een keer stuk.

8. Bezoek nieuwe plekken

Werk jij vaak op dezelfde plek? Verbreed je horizon. Er zijn meer dan genoeg plekken waar je als zelfstandige terecht kunt om te flexwerken. Een nieuwe plek kan je nieuwe inspiratie geven en de kans is groot dat je met nieuwe interessante mensen in contact komt. Stap dus letterlijk uit je comfortzone en ontdek één van de betere goede voornemens voor zzp’ers.

9. Zeg vaker ‘nee’

Nee zeggen tegen een opdracht kan heel moeilijk zijn. Je loopt immers geld mis. Maar je bent niet voor jezelf begonnen om dingen tegen je zin te doen. Zie je een klus niet zitten of heb je er geen tijd voor? Durf nee te zeggen.

10. Maak een langetermijnstrategie

Misschien gaat het nu wel hartstikke goed met je bedrijf, maar hoe zorg je ervoor dat dat in de toekomst ook zo blijft? Dwing jezelf om vooruit te kijken en stippel een strategie uit waarmee je ook de komende jaren aan het werk blijft. Zonder visie en strategie blijft succes op den duur uit.

Met dit rijtje goede voornemens voor zzp’ers maak je hopelijk een goede start. Vergeet daarnaast niet dat je vanaf 1 januari 2020 als btw-ondernemer jouw nieuwe btw-id moet gebruiken voor al je zakelijke contacten, zowel binnen als buiten de EU.

Tot volgende week!

Groet,
Maura

Back To Top