skip to Main Content
De Startende Ondernemer: Het Aannemen Van Het Juiste Personeel

De startende ondernemer: Het aannemen van het juiste personeel

Gaat het goed met je bedrijf en heb je een medewerker nodig? Wat voor personeelslid heb je eigenlijk nodig? Er zijn meer opties dan de medewerker in vaste dienst.

Een stagiair

Heb je een groot project waarbij je een paar maanden hulp nodig hebt? Dan kan een stagiair een goede optie zijn. Een stagiair heeft wel veel begeleiding nodig en moet echt iets kunnen leren. Vaak stelt zijn opleiding eisen aan de stageplek. Voordeel is dat je een jong en enthousiast iemand binnenkrijgt en hij of zij alleen een kleine vergoeding hoeft te krijgen.

Een uitzendkracht

Heb je af en toe extra handjes nodig, of iemand voor een specifieke klus? Dan kan het inhuren van een uitzendkracht de oplossing zijn. Je betaalt de uitzendkracht alleen voor de klus die gedaan moet worden. Nadelen zijn dat het uitzendbureau ook betaalt moet worden en dat de uitzendkracht niet persé aan jou gebonden is. Beide partijen kunnen op elk moment met de klus stoppen.

Een oproepkracht

Wil je wel een vast gezicht in dienst, maar deze medewerker alleen betalen als hij/zij nodig is? Dan kan een oproepkracht ideaal zijn. Deze medewerker krijgt een contract voor nul uren of een beperkt aantal uren dat kan worden uitgebreid. Deze medewerker is op te roepen als hij nodig is. Na drie maanden krijgt de medewerker meer arbeidsrechten. Ook kan het zijn dat je de medewerker moet doorbetalen bij ziekte.

Een payroller

Bij een payroller neemt de payroll-aanbieder alle arbeidsrechtelijke risico’s en romp¬slomp over. Je huurt de medewerker in die je nodig hebt, zonder dat je je over personeelszaken druk hoeft te maken. Maar omdat je ook het payrollbedrijf betaalt, zijn de kosten hoger.

Een werknemer in dienst

Als je structureel iemand nodig hebt, kan je ook een werknemer in dienst nemen. Dit kan voor bepaalde en onbepaalde tijd. Na drie contracten en 24 maanden moet een dienstverband worden omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd. Je bent verantwoordelijk voor salarisadministratie, arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte. Een werknemer in dienst is vaak wel de meest loyale werknemer. Ook is hij doorgaans goedkoper dan een uitzendkracht of payroller.

Een zzp-er

Misschien heb je wel helemaal geen medewerker nodig, maar kun je best een zzp’er of freelancer inhuren. Dit is bijvoorbeeld handig als je een deel van je bedrijfsvoering wilt uitbesteden aan een expert. Je betaalt dan alleen voor het werk dat wordt gedaan. Met een zzp’er kun je ook een contract voor langere tijd afsluiten.

Als je hebt gekozen wat voor personeelslid je wilt aannemen, kun je beginnen met je zoektocht. Voor hoeveel uren heb je iemand nodig? Zijn dit vaste momenten of wisselt dat? Wat moet het personeelslid weten of kunnen? En hoeveel kun je deze medewerker betalen?

Werkgeverslasten

Een personeelslid kost in totaal maandelijks ongeveer 130 procent van zijn bruto salaris, omdat je ook werkgeverslasten moet betalen.

Contract

Als je sollicitatiegesprekken hebt gevoerd, kun je een arbeidscontract opstellen. Dit moet aan behoorlijk wat voorwaarden voldoen (denk bijvoorbeeld aan de regels voor proeftijd en opzegtermijn). Neem ook een moment om te evalueren of het personeelslid het beoogde effect oplevert. Doe dit bijvoorbeeld voor de proeftijd afloopt en voor het eventuele verlengen van een tijdelijk contract. Reken uit of de medewerker zichzelf terugverdient.
Wanneer je één of meerdere personeelsleden aanneemt, moet je ook een personeelsadministratie opzetten en je aanmelden bij de Belastingdienst als werkgever. Voor personeelsadministratie bestaat veel handige software. Er komt nogal wat bij kijken. Je moet een arbeidscontract en loonstroken opmaken en bewaren, bijhouden hoeveel uren de werknemer werkt en elk jaar een functioneringsgesprek houden. Daarvan moet je ook een dossier opbouwen, en je moet aangifte loonbelasting doen.

Verzekeringen

Ook moet je verzekeringen afsluiten voor een personeelslid. Het is slim als je je verzekert voor verzuim (door ziekte of arbeidsongeschiktheid) van het personeelslid. Ook is een aansprakelijkheidsverzekering voor de medewerker aan te raden, omdat de werkgever verantwoordelijk voor hem is. Daarnaast kun je een ongevallenverzekering afsluiten en iets regelen voor het pensioen van de medewerker.


Lees ook onze andere interessante artikelen voor ZZP’ers. Zoek je een antwoord op je vraag, of wil je graag advies? Neem contact op met Vhm Abc.

 

Back To Top