skip to Main Content

Aftrekbare kosten voor zzp’ers: onze belangrijkste tips

Als ondernemer mag je van de Belastingdienst bepaalde bedragen van je bruto jaarinkomen aftrekken. Maar let op, al je uitgaven moeten aantoonbaar noodzakelijk zijn voor je bedrijf. Een slimme regel om te onthouden is: alle kosten die je niet gemaakt zou hebben als je geen onderneming had, zijn aftrekbaar.

Tip 1: Hou zakelijk en privé gescheiden

Zorg er goed voor dat je je privé en zakelijke inkomsten en uitgaven altijd goed gescheiden houdt. Open een aparte zakelijke rekening en schrijf iedere maand een vast bedrag over naar je privé betaalrekening als salaris.

Natuurlijk geldt deze scheiding ook voor je boekhouding. Dat bespaart je accountant veel tijd, want het is voor hem of haar ondoenlijk om jouw bonnetjes te sorteren op privé en zakelijke kosten. Orden daarom je bonnetjes netjes en noteer altijd op de bon waar de gemaakte kosten voor zijn. Zo kan je accountant alles snel onder de juiste bedrijfskosten boeken. Verwerk je je bonnen liever online? Maak dan een foto van de bon. Een handige app voor het fotograferen en ordenen van je bonnen is Basecone.

Tip 2: Denk om de beperkt aftrekbare kosten

Ga je regelmatig uit eten met je zakenrelaties? Let dan goed op, want de kosten voor eten en drinken met zakenrelaties zijn beperkt aftrekbaar. Dit geldt ook voor horecakosten die je in het buitenland hebt gemaakt. Alleen als het werk vereist dat er ‘s avonds of ‘s nachts moet worden doorgewerkt kunnen je horecabonnen bij hoge uitzondering worden afgetrokken.

De horecakosten die je maakt worden in alle gevallen voor een deel gecorrigeerd door de kosten die je anders thuis aan eten kwijt zou zijn. De Belastingdienst hanteert hiervoor een percentage van 20% voor ondernemers. Eigenaren van een B.V. hebben te maken met een percentage van 26,5%. Kosten voor eten en drinken zijn daarom voor 80% aftrekbaar als je zzp’er bent.

Daarnaast mag je de btw op eten en drinken in horecagelegenheden niet terugvragen. Daarom worden deze uitgaven, inclusief de btw, als kosten geboekt.

Tip 3: zorg dat uitgaven te bewijzen zijn

Heb je een bon of factuur in je administratie voor zakelijke kosten? Dan moet het zakelijke karakter ook direct duidelijk op te maken zijn. Noteer daarom de naam van de zakenrelatie op een bon van een lunch of zakendiner. De belastinginspecteur weet dan meteen waarom deze kosten als zakelijk zijn opgegeven.

Daarnaast is het slim om een zakelijke agenda bij te houden. Uiteraard zorg je ervoor dat deze agenda duidelijk en overzichtelijk is. Als de belastinginspecteur vraagt om een blik in je agenda, bijvoorbeeld ter onderbouwing van het urencriterium, kun je deze zonder schroom presenteren. Ook een kilometervergoeding bij het gebruik van je eigen auto kun je zo aannemelijk maken.

De tips en aandachtspunten op een rijtje:

  • Zorg voor een geordende administratie op een vaste plek
  • Schrijf de naam van je zakenrelatie en de reden van de gemaakte kosten op de bon
  • Zakelijke kosten voor de horeca zijn beperkt aftrekbaar
  • Je mag de btw op uitgaven in de horeca niet terugvragen
  • Schrijf alles op in een nette zakelijke agenda
Back To Top