skip to Main Content
7 Tips Voor Het Maken Van Een Zakelijke Website

7 tips voor het maken van een zakelijke website

Als accountant kijk ik regelmatig op de website van mijn klanten. Het valt mij op dat deze websites onderling sterk verschillen en niet allemaal even professioneel zijn. Wanneer jouw website een professionele uitstraling heeft, vergroot je de kans dat mensen zaken met jou willen doen. Ga goed van start met deze 7 belangrijke tips voor een zakelijke website.

1. Bedrijfsnaam als domeinnaam

Je kunt jouw bedrijfsnaam gebruiken als domeinnaam. Helaas komt het voor dat wanneer jij jouw bedrijfsnaam inschrijft in het handelsregister een ander deze naam vervolgens snel als domeinnaam registreert. Het is daarom verstandig om je domeinnaam altijd eerst te registreren bij de Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN) en je pas daarna in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij de SIDN kun je controleren of de door jou gewenste domeinnaam nog vrij is.

2. Bepaal de doelgroep voor jouw zakelijke website

Breng jouw doelgroep in kaart voordat je een zakelijke website gaat bouwen. Zo sluit jouw website beter aan op de wensen van jouw klanten. Veel ondernemers gebruiken hiervoor persona’s. Dit zijn fictieve klanten met specifieke kenmerken, zoals:

 • geslacht;
 • leeftijd;
 • inkomen;
 • karaktereigenschappen;
 • hobby’s;
 • online activiteiten;
 • verwachtingen van jouw producten en diensten.

Persona’s kun je later verbeteren, bijvoorbeeld door klantgesprekken te houden en online analyses te maken. De resultaten hiervan kun je vervolgens gebruiken om je website te verbeteren.

3. Auteursrecht website

Wanneer je eenmaal een geschikte domeinnaam hebt en weet wie jouw doelgroep is, kun je beginnen met het bouwen van een website. Deze bestaat uit verschillende onderdelen:

 • lay-out;
 • broncode;
 • content, zoals tekst, afbeeldingen, video’s.

Je kunt kiezen uit bestaande templates, zelf een website bouwen of een externe partij inhuren om dit voor je te doen.

De maker van de website krijgt automatisch het auteursrecht. Maak vooraf afspraken over de overdracht van het auteursrecht wanneer je het maken van de website uitbesteedt. Zodra jij het auteursrecht hebt, kun je wijzigingen doorvoeren zonder toestemming of extra kosten.

4. Meer bezoekers op jouw zakelijke website

Om zoveel mogelijk bezoekers op jouw website te krijgen, wil je hoog scoren in de zoekmachines. Schrijf daarom originele teksten met veel synoniemen van je keyword. Wanneer je de volgende punten in acht neemt, kom je een heel eind:

 • Word een specialist. Stel bijvoorbeeld nieuwsbrieven op over onderwerpen die te maken hebben met jouw product of dienst.
 • Vernieuw regelmatig je zakelijke website. Doe je dit niet, dan schat een zoekmachine jouw website lager in.
 • Plaats zoveel mogelijk links naar relevante websites van anderen. Zorg ervoor dat websites met meer autoriteit naar jouw website linken. Dit heet linkbuilding.
 • Zet de belangrijkste zoekwoorden in de titels en subtitels.
 • Verwerk deze zoekwoorden nog een paar keer in de tekst én in de URL.
 • Houd de URL zo kort mogelijk.
 • Voeg per artikel een metadescription toe. Dit is een omschrijving van de inhoud die je zelf mag aanleveren. Zoekmachines nemen deze meestal over.

Probeer het maar eens uit.

5. Gebruik zoekmachine-advertenties

Via zoekmachine-advertenties trek je bezoekers naar jouw website. Gebruik hierbij relevante zoekwoorden. Jouw advertentie verschijnt dan boven onbetaalde zoekresultaten. Je betaalt bij zoekmachine-advertenties per klik, ofwel CPC (cost per click) of PPC (pay per click).

6. Scoor met klantreviews

Reviews van klanten worden steeds belangrijker. Klanten laten hun aankoop voor een groot deel afhangen van onafhankelijke ervaringen van anderen. Je kunt een functie aan je zakelijke website toevoegen, zodat klanten zelf een review kunnen achterlaten. Of plaats zelf reviews van klanten op je website. Bijvoorbeeld van een nieuw aangelegde tuin of een aanbouw, maar ook andere producten en diensten lenen zich hiervoor. Het is wel belangrijk om vooraf toestemming te vragen en reviews, foto’s of video’s niet zomaar te plaatsen.

Let op: Houd rekening met de Europese Privacywetgeving. Vermeld of verzamel je gegevens van (potentiële) klanten? Check van tevoren altijd of je voldoet aan de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

7. Zorg voor een veilige website

Je moet er niet aan denken: een hacker breekt in op jouw website. Ook jouw klanten lopen hierdoor het risico dat hun gegevens op straat komen te liggen. Geef ze meer zekerheid en zorg voor een veilige verbinding en waarborg de privacy. Hoe? Met een SSL Encryptie. Hiermee versleutel je wachtwoorden en andere privacygevoelige gegevens.

Je kunt een SSL-certificaat aanvragen bij een Certification Authority (CA). Je krijgt een (groen) slotje in de adresbalk van de browser. Het slotje geeft je klant meer vertrouwen in jouw website en het zorgt ervoor dat je hoger komt in de Google ranking. Het slotje zorgt voor meer bezoekers en dus voor meer omzet. De klant weet hierdoor dat de technische verbinding goed is, maar het slotje zegt natuurlijk niets over de inhoud van jouw zakelijke website.

Werk daarnaast met de nieuwste software-versie en voer updates zo snel mogelijk uit om beveiligingslekken te voorkomen.

Dit waren ze alweer. 7 tips voor het maken van een zakelijke website. Wanneer je deze tips in acht neemt, wordt jouw website ongetwijfeld een succes. Heb je vragen, stel ze gerust.

Tot volgende week!

Groet, Maura

Back To Top