skip to Main Content
Nieuwe Wetswijzigingen Voor Zzp’ers In 2019 En 2020

Nieuwe wetswijzigingen voor zzp’ers in 2019 en 2020

Per 1 juli 2019 zijn verschillende wetten en regels, die gelden voor jou als zzp’er, veranderd. Een aantal wetswijzigingen volgt na 1 januari 2020. Hier kun jij je dus nog rustig op voorbereiden. Om jou alvast een beetje wegwijs te maken in de nieuwe situatie, zet ik de belangrijkste wetswijzigingen voor je op een rij.

Wat verandert op 1 juli en 1 oktober 2019?

Hieronder vind je 5 wetten en regels die voor jou als zzp’er van belang zijn:

1. Meldingsplicht energiebesparing voor 1 juli 2019

Heb jij als zzp’er het energieverbruik van jouw bedrijf goed in beeld? Wanneer dit hoger is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas, val je namelijk onder de informatie- en energiebesparingsverplichting. Deze wetswijziging ging in op 27 februari 2019 en betekent voor jou dat je in het eLoket van RVO.nl moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je neemt. Deze informatieplicht draagt bij aan een versnelling van de energiebesparing binnen het bedrijfsleven.

2. Minimumjeugdloon per 1 juli 2019 weer omhoog

Overweeg je om personeel in dienst te nemen omdat jouw bedrijf groeit? Houd dan rekening met een stijging van het minimumloon. Voor 18-, 19-, en 20-jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijk minimumloon namelijk verder omhoog. Voor 21-jarigen wordt dit 100%. Dit betekent dat zij recht hebben op een volledig wettelijk minimumloon. Voor 22-jarige werknemers was dit laatste sinds 1 juli 2017 al het geval.

3. Pomphouders moeten vaker E10 benzine aanbieden

Heb je een tankstation? Dan moet je van de overheid vanaf 1 oktober 2019 vaker E10 benzine aanbieden. E10 is benzine met een hoger percentage (bio)ethanol. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot waardoor het minder milieuvervuilend is. Heb je 2 of meer tankinstallaties voor benzine in je tankstation? Dan moet minimaal de helft geschikt zijn voor E10.

4. APK-plicht snelle trekkers en tractorkenteken

Rijden jouw gemotoriseerde voertuigen, zoals landbouw- en bosbouwtractoren, op de openbare weg en sneller dan 25 km per uur? Dan geldt per 1 oktober 2019 een kentekenplicht. Daarnaast wordt de Apk-keuring voor trekkers, die harder dan 40 km per uur kunnen, verplicht.

5. Aandelen aan toonder vanaf volgend jaar op naam

Heb je als zzp’er aandelen aan toonder in bezit? Vanaf 2020 moeten anonieme aandelen (aan toonder) van naamloze vennootschappen op naam gesteld zijn. Dit staat in de nieuwe wet ‘omzetting aandelen aan toonder’ die op 1 juli 2019 ingaat. Wanneer je aandelen aan toonder hebt, meld je dan bij de nv om ze op naam te laten stellen. Wacht je hiermee tot na 1 januari 2021? Dan vervallen jouw rechten op deze aandelen.

Wetswijzigingen vanaf 1 januari 2020

Deze 3 wetten gaan begin volgend jaar in. Jij kunt je hier als zzp’er alvast in verdiepen en waar mogelijk op voorbereiden.

1. Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer

Voor 1 januari 2020 krijgen ruim 1 miljoen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer is niet meer gekoppeld aan het BSN-nummer (Burgerservicenummer). Hierdoor neemt het risico op identiteitsfraude af en wordt jouw privacy beter beschermd. Als tussenoplossing mag je als zzp’er of eenmanszaak nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op je website.

2. Kleineondernemersregeling (KOR) verandert

De kleineondernemersregeling (KOR) gaat op de schop. Je krijgt nu btw-vrijstelling of vermindering wanneer je per jaar minder dan 1883 euro btw betaalt. In de nieuwe regeling bepaalt jouw totale omzet of je gebruik kunt maken van de KOR. Heb je straks een omzet van maximaal 20.000 euro binnen Nederland? En wil je vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling? Meld je dan vanaf 1 juni 2019 aan via de website van de Belastingdienst. Zorg dat je aanmelding voor 20 november 2019 binnen is.

3. Personenvennootschappen gemoderniseerd

Wanneer je als zzp’er samenwerkt in een vof, maatschap of cv (dus personenvennootschap), krijg je per 1 januari 2020 te maken met ingrijpende veranderingen. Het verschil tussen de vof en maatschap verdwijnt en daar komt één vorm voor terug. De wijziging heeft vooral gevolgen voor de aansprakelijkheid. Bij de cv krijgt de stille vennoot meer bevoegdheden. Door de regels te vereenvoudigen moet samenwerken aantrekkelijker worden.

Recent in werking getreden wetswijzigingen

In april 2019 gingen 3 wetswijzigingen en regels in die voor jou als zzp’er interessant zijn. Hieronder lees je een samenvatting van deze wijzigingen.

1. BIG-nummer van zorgverlener moet vindbaar zijn

Werk jij als zzp’er in de zorg en ben je BIG-geregistreerd? Dan moet jij vanaf 1 april 2019 je BIG-nummer actief bekend maken op alle plaatsen waar je je beroepsmatig kenbaar maakt. Denk hierbij aan je website, briefpapier en rekeningen. Belanghebbenden en patiënten kunnen zo makkelijker controleren of jij als zorgverlener staat ingeschreven.

2. Zorgverlener valt onder tuchtrechtspraak

Verleen jij als zzp’er zorg in de individuele gezondheidzorg en ben je BIG-geregistreerd? Dan val je vanaf 1 april 2019 onder de tuchtrechtspraak. Dit betekent dat patiënten een klacht over je kunnen indienen. De tuchtrechter kan je hiervoor bij een gegronde klacht een (tijdelijk) beroepsverbod opleggen. Herregistratie wordt na afloop moeilijker.

3. Alle overheden moeten e-facturen kunnen ontvangen

Doe je zaken met de overheid? Dan kun jij jouw factuur voortaan digitaal naar de overheid sturen. Overheden zoals de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen moeten per 18 april 2019 digitale facturen kunnen ontvangen en verwerken. Hiermee wordt ruim 1 miljard euro op jaarbasis bespaard. Het is makkelijker, nauwkeuriger en sneller.

Een heleboel veranderingen en een heleboel tips. Ik hoop dat je door het lezen van mijn blog een beetje beter op de hoogte bent van jouw nieuwe situatie. Wanneer je vragen hebt, sta ik altijd voor je klaar.

Tot volgende week!

Groet,

Maura

Back To Top