skip to Main Content
De Voor- En Nadelen Van Het Uitbesteden Van Je Administratie

De voor- en nadelen van het uitbesteden van je administratie

Voor veel ondernemers is het doen van de administratie vaak een saaie, moeilijke en/of tijdrovende klus. Het is dan ook niet vreemd dat je je afvraagt of je dit niet beter kunt uitbesteden. Hieronder zet ik daarom alle voor- en nadelen van het uitbesteden van je administratie voor je op een rij.

Voordelen van het uitbesteden van je administratie

Je bespaart tijd

Misschien wel het grootste voordeel: het uitbesteden van je administratie bespaart je enorm veel tijd. Uiteraard kun je ervoor kiezen om een aantal zaken zelf te doen, maar als je het dan toch uit handen geeft, kun je ook gewoon álles uitbesteden. Het enige dat jij dan nog hoeft te doen, is het factureren en het verrichten van de betalingen. Hiermee zul je een hele hoop tijd en zorgen besparen, waardoor jij ruimte overhoudt om je te focussen op je corebusiness.

Je profiteert van belastingvoordelen

Voor ondernemers gelden een heleboel regels, die de Belastingdienst ook nog eens regelmatig wijzigt. Het is bijna geen doen om dit continu bij te houden en aan al die regels te kunnen blijven voldoen. Bovendien heb je van bepaalde zaken vaak nog nooit gehoord en moet je óók nog uitzoeken wat alles inhoudt. Voor een administratiekantoor zijn dit soort zaken dagelijkse kost, waardoor zij altijd op de hoogte zijn van alles wat er speelt op onder andere het gebied van belastingen. Doordat een goede accountant alle ins en outs kent, levert dit voor jou vaak maximaal voordeel op.

Je hebt minder kans op boetes

In je administratie zijn alle gegevens van je onderneming te vinden. Deze vormen de basis voor je belastingaangiften. Eén van de regels waar ik het hierboven over heb gehad, is dat je als ondernemer je administratie altijd op orde dient te hebben. Dit moet controleerbaar zijn én moet minimaal 5 jaar worden bewaard. Wanneer dit niet het geval is, riskeer je een flinke boete. Net als wanneer je je aangifte te laat indient. De Belastingdienst zal dan zelf je omzet en winst vaststellen, en de verschuldigde belasting bereken. Loop je liever geen enkel risico op een boete? Dan is het zeker aan te raden je administratie uit te besteden.

Je hebt grip op je financiën

Een administratiekantoor heeft jouw cijfers altijd inzichtelijk en zal deze regelmatig met je bespreken. Op deze manier weet je altijd hoe je ervoor staat en zal je nooit voor financiële verassingen komen te staan.

Nadelen van het uitbesteden van je administratie

Het kost je geld

Uiteraard moeten de medewerkers van een administratiekantoor ook voor brood op de plank zorgen en zullen zij daarom je administratie niet gratis doen. Een belangrijke reden voor veel ondernemers om de administratie zelf te doen is dan ook dat het ze extra geld kost om het uit te besteden. Toch kun je deze kosten gemakkelijk terugverdienen, doordat een goede accountant alle fiscale voordelen kent en deze kan benutten voor je onderneming. Geef jij de administratie uit handen, en kun jij de uren die jij normaal in je administratie stopt, direct in je bedrijf stoppen? Dan levert dit natuurlijk ook bedrijfsvoordeel op.

Je hebt minder inzicht

Als je je administratie uitbesteedt, zit je er niet meer zo vaak met je neus bovenop. Vanzelfsprekend heb je dan net iets minder overzicht dan wanneer je het zelf doet. Echter zijn er tegenwoordig genoeg online tools waarmee je altijd en overal je financiën kunt checken én kun je natuurlijk altijd bij je accountant terecht om de status op te vragen en/of deze te bespreken.

Kortom, ben jij voor je gevoel té vaak en té lang bezig met de administratie van je onderneming en zou je liever meer tijd overhouden om je te richten op de corebusiness van je bedrijf? Neem dan contact met mij op en dan kijken we samen wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen.

Tot volgende week!

Groet,
Maura   

Back To Top