skip to Main Content
De Startende Ondernemer: Internationale Samenwerking

De startende ondernemer: Internationale samenwerking

Denk je er als startende ondernemer over na om een internationale samenwerking aan te gaan? Dat kan op verschillende manieren. Ook zijn er een aantal risico’s en zaken waar je rekening mee moet houden als je internationaal gaat samenwerken, zoals bijvoorbeeld btw. Wij vertellen je alles over samenwerken met het buitenland.  

Producten of diensten uit het buitenland bestellen

Heb je iets unieks in het buitenland ontdekt of wil je daar je product laten maken? In de meeste landen is productie goedkoper dan in Nederland. Denk er wel aan dat je mogelijk invoerrechten betaalt.

Producten of diensten in het buitenland verkopen

Heb je een mooi product en zoek je daar een grotere afzetmarkt voor? Ga op zoek naar buitenlandse verkoopkanalen. Ook verkopen via de webshop kan makkelijk aan klanten in het buitenland.

Strategische samenwerking met een buitenlandse partner

Heb je een fantastisch concept ontdekt en wil je dat in Nederland uitrollen? Dan kunnen de ondernemer in het buitenland en jij een franchise-achtig partnerschap aangaan. Je kunt je concept ook op deze manier in het buitenland uitrollen met een partner.

Bij het vinden van de juiste buitenlandse partner kan de Nederlandse ambassade in het betreffende land helpen. Via de ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ vind je de juiste contacten. Hier vind je ook informatie over subsidies die bestaan om de stap naar het buitenland makkelijker te maken.

Btw

Een van de lastigste dingen aan internationaal zakendoen, is de btw. De regels zijn verschillend voor het leveren van goederen en diensten binnen en buiten de Europese Unie en het maakt ook uit of de buitenlandse partner een ondernemer is of een particulier. Er zijn ook een aantal diensten vrijgesteld van btw. Voor meer informatie over de btw-vrije diensten, neem contact met ons op.

Export:

• Je rekent geen btw over goederen die je levert aan een ondernemer of particulier buiten de EU;
• Je rekent geen btw over goederen die je levert aan een ondernemer (met btw-identificatienummer) binnen de EU;
• Je rekent het Nederlandse btw-tarief over goederen die je levert aan particulieren binnen de EU;
• Je rekent geen btw over diensten aan ondernemers in het buitenland;
• Je rekent het lokale btw-tarief (van het land waar de dienst wordt uitgevoerd) over diensten aan particulieren in het buitenland.

Import:

• Over goederen die je uit de EU importeert, betaal je het Nederlandse btw-tarief;
• Over goederen die je van buiten de EU importeert, betaal je btw in het eerste EU-land waar de goederen aankomen. Dit kun je bij de douane betalen of, als je een vergunning artikel 23 hebt, bij de periodieke btw-aangifte;
• Over diensten die je vanuit de EU of van buiten de EU importeert, betaal je het Nederlandse btw-tarief.

Risico’s

Samenwerken met partijen in het buitenland brengt meer risico’s met zich mee. Het is daarom raadzaam om goed contact te houden met de Nederlandse ambassade in dat land. Ook kun je het best op zoek gaan naar partijen waar andere Nederlandse partijen al met tevredenheid mee samenwerken.

Bij het overdragen van grote sommen geld of goederen naar het buitenland kan de bank extra zekerheden bieden. Je kunt een documentair incasso, een documentair krediet of een bankgarantie afspreken. Dit is natuurlijk niet gratis. Gebruik het daarom pas bij grote bedragen of bij handel met partners in instabiele landen.
Win veel informatie in over je buitenlandse partner en zoek hem regelmatig op. Een handelsmissie is een mooie gelegenheid om interessante partijen in een ander land te leren kennen.


Lees ook onze andere interessante artikelen voor ZZP’ers. Zoek je een antwoord op je vraag, of wil je graag advies? Neem contact op met Vhm Abc. 

Back To Top