skip to Main Content
De Beste Rechtsvorm Voor Een Samenwerking

De beste rechtsvorm voor een samenwerking

Regelmatig krijg ik van klanten vragen over samenwerken en welke rechtsvorm hier het beste bij past. Om je kans op succes te vergroten is het slim om vooraf goede afspraken te maken over je samenwerkingsverband. Daarom zet ik hierbij enkele aandachtspunten op een rij.

Het is niet eenvoudig om een goede compagnon te vinden. Heb je al een ondernemer in het vizier? Zorg dan dat je, voor je start, zeker weet dat jullie op één lijn zitten. Vraag naar elkaars verwachtingen. Welke markt willen jullie veroveren en met welk gouden ei? Denk je hetzelfde als jouw compagnon over hoe je geld wilt verdienen? En over hoe de omzet en kosten verdeeld worden? Breng elkaars competenties in kaart en kijk wat het beste bij jou en de ander past. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Periode van samenwerken

Bepaal vooraf hoe lang je wilt samenwerken. Wanneer dit tijdelijk is, kun je een overeenkomst opstellen met daarin jullie gezamenlijke (project)afspraken. Hebben jullie plannen om voor langere tijd met elkaar te ondernemen en willen jullie samen een bedrijf oprichten? Kies dan voor een rechtsvorm die voor jullie het beste werkt.

Rechtsvorm

Er zijn verschillende rechtsvormen. Hoe weet je of je bijvoorbeeld een maatschap, vof, stichting, coöperatie of bv wilt oprichten? De keuze hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Stel jezelf de vraag hoe jij jouw aansprakelijkheid wilt regelen. Hoeveel risico wil je privé lopen? En wat is voordelig voor je belastingaangifte? Iedere vorm heeft zijn eigen kenmerken en voorwaarden. Let op; de huidige regels voor personenvennootschappen (vof, cv en maatschap) gaan op de schop. Dit wordt gedaan om de huidige regels moderner en eenvoudiger te maken en ze beter aan te laten sluiten op de huidige praktijk.

Beantwoord 10 vragen

Om voor jezelf een goede vorm te kiezen, hebben wij 10 vragen voor je op een rij gezet. Wanneer je deze vragen beantwoord, kun je gemakkelijker de juiste keuze maken.

  1. Ga je eenmalig, tijdelijk of voor onbepaalde tijd samenwerken?
  2. Ga je al je zakelijke activiteiten onderbrengen in een samenwerkingsverband? Of slechts een deel, en hebben jij en je compagnon ook nog een eigen bedrijf?
  3. Heb je als doel geld verdienen (winst) of werk je samen uit idealisme?
  4. Accepteer je aansprakelijkheid voor verplichtingen die je partner aangaat? Zo ja, tot hoe ver? Of wil je de bevoegdheid beperken?
  5. Welke omzet verwacht je? De hoogte van de omzet bepaalt voor een belangrijk deel welke rechtsvorm het meest interessant is voor jouw belastingaangifte.
  6. Onder welke naam treed je naar buiten en wie sluit contracten met klanten? Mag iedere individuele partner dit alleen doen of enkel samen als collectief?
  7. Welke partner houdt zich bezig met de dagelijkse bedrijfsvoering van de samenwerking? En wie stuurt op afstand?
  8. Is het de bedoeling vermogen op te bouwen binnen het samenwerkingsverband? Zo ja, hoe wil je dat verdelen?
  9. Kunnen er nieuwe leden bijkomen? Of bestaande leden uitstappen? Zo ja, wanneer kan dat en tegen welke vergoeding?
  10. Wil je dat het samenwerkingsverband overdraagbaar is aan anderen, of te verkopen?

Samenwerkingschecker

Doe de Samenwerkingschecker en krijg inzicht in alle onderwerpen waar je tijdens een samenwerking mee te maken krijgt. Op deze manier krijg je een goede indicatie van onderwerpen waar jij en jouw samenwerkingspartner het over eens of juist oneens zijn.

Heb je een vraag over jouw specifieke situatie? Ik sta je graag te woord en anders tot volgende week!

Groet,

Maura

Back To Top