skip to Main Content
Opmars Ouders Die Huis Voor Kroost Kopen: Hier Moet Je Op Letten

Opmars ouders die huis voor kroost kopen: hier moet je op letten

Omdat de woningmarkt op dit moment schaars is, is het voor studenten lastig om een betaalbare kamer te vinden. Veel ouders worden steeds actiever op de koopmarkt om de rol van huisbaas op zich te nemen. Het is handig, maar er komt wel veel bij kijken.

Minder risico dan aandelen?

Is het slim om een tweede huis te kopen als belegging? Op deze vraag is niet een eensluidend antwoord te geven. Het rendement was vanwege de hoge huur- en koopprijzen behoorlijk hoog afgelopen jaar, maar de tijd moet ons leren of het ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen meer gaat opleveren op de lange termijn.
Voor sommigen is het ook leuker, omdat je echt kan zien waar je geld in zit. En je helpt je kinderen, dus er is ook het familiaire rendement. Voor veel ouders zal dat het belangrijkste argument zijn.

Wat levert het op?

Maar levert het ook echt zoveel rendement op, zo’n tweede huis? Natuurlijk hangt dat af van wanneer iemand het huis gekocht heeft, hoeveel huur er wordt gevraag en hoeveel personen erin kunnen wonen. Daarnaast heb je als “huisbaas” ook kosten, bijvoorbeeld voor eventuele erfpacht en onderhoud.
Wat ook niet onbelangrijk is, is de fiscus. Als je een tweede woning hebt, krijg je te maken met meerdere belastingregels. Ten eerste moet je in Box 3 belasting betalen over de marktwaarde van je huis (afgeleid van de WOZ-waarde). Dit omdat de Belastingdienst een tweede huis over het algemeen als belegging ziet, wat ook wel bekend staat als de vermogenrendementsheffing.

Vermogensrendementsheffing

Het hangt af van je totale vermogen hoeveel belasting je moet betalen. Je totale vermogen is al je bezittingen min de schulden. Als je je tweede huis (deels) met een hypotheek gekocht hebt, mag je dat bedrag er dus vanaf trekken.
Per persoon is de eerste 30.000 euro van je vermogen vrijgesteld van de rendementsheffing. Ook wordt niet de werkelijke opbrengst van je huis belast, in plaats daarvan wordt het belaste rendement met drie schijven forfaitair vastgesteld.
Des te hoger je vermogen is, des te hoger het rendement is wat je ermee kan betalen en hoe meer belasting je moet betalen. Je hoeft geen belasting te betalen over de huur die je ontvangt, omdat dat juist het forfaitair rendement is waar je al beslasting over betaalt.

Vermogen of toch inkomen?

Als je wat actiever wordt met huizen kopen, loop je het risico dat de fiscus je inkomsten uit de huur toch gaat rekenen. In de ogen van de fiscus komen je inkomsten uit arbeid, en ben je niet meer bezig met particulier vermogensbeheer (Box 3). Dan geldt Box 1 van de inkomstenbelasting, met als gevolg dat je, voor dat je het weet, het hoogste tarief van 52 procent betaalt.
Nog zo’n soort tegenvaller ligt bij de overdrachtsbelasting op de loer, die je betaalt als je een huis koopt. Als je een woonhuis koopt is dat 2 procent, maar als je een pand koopt met het doel om het te verbouwen of te verhuren, riskeer je een discussie met de fiscus of het niet een bedrijfspand is. En de overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand is niet 2, maar 6 procent.

Huurtoeslag

Voor de huurders kan de huurtoeslag een extra financieel voordeel zijn. Als studenten een huis van hun ouders huren, hebben ook zij daar recht op. Mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen.
Als je huurtoeslag wil aanvragen, mag je inkomen en huurprijs niet te hoog zijn, en moet je een zelfstandige woonruimte hebben.

Bezint eer ge begint

Denk nog wel even goed na over de volgende punten, voordat je allemaal huizenverkoopsites af gaat struinen:

  • De periode waarin je kinderen studeren is relatief kort als je het vergelijkt met de tijd die door de bank genomen nodig is om de kosten van de aankoop van je huis terug te verdienen.
  • Kinderen kunnen soms wispelturig zijn, en hebben nog wel eens de neiging om van studie te veranderen, en daarbij mogelijk naar een andere stad te verhuizen. Is de belegging dan nog steeds een “must”?
  • Er bestaat een kans dat ook vrienden van je kinderen in het huis komen wonen. Dan onstaat er naast een vriendschappelijke relatie ook een zakelijke relatie. Daar moet je goede afspraken over maken en tevoren bij stilstaan.

Lees ook onze andere interessante artikelen. Zoek je een antwoord op je vraag, of wil je graag advies? Neem dan contact met ons op.

Back To Top