skip to Main Content
Ondernemer Voor De Inkomstenbelasting; Wanneer Ben Je Dat?

Ondernemer voor de inkomstenbelasting; wanneer ben je dat?

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, ben je ondernemer. Maar niet iedere ondernemer is ook meteen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wanneer de activiteiten van je onderneming zich afspelen in het economisch verkeer waarbij je winst verwacht, is er sprake van een bron van inkomen en ben je mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hierdoor kun je gebruikmaken van een aantal speciale regelingen. Als je activiteiten zich afspelen binnen de hobby- en/of familiesfeer, ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. In deze blogpost leg ik uit aan welke eisen je onderneming moet voldoen om volgens de Belastingdienst een ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

De Belastingdienst let bij het beoordelen van je onderneming op de volgende punten:

 • Maak je winst? En zo ja, hoeveel?
  Bij een kleine winst of structureel verlies is het niet aannemelijk dat je écht winst gaat maken en hiervan kunt leven. In dit geval is er geen sprake van een onderneming voor de inkomstenbelasting.
 • Hoe zelfstandig is je onderneming?
  Wanneer er door anderen wordt bepaald hoe jij je onderneming in moet richten en hoe je je werkzaamheden uitvoert, dan ontbreekt de zelfstandigheid en is er meestal ook geen sprake van een onderneming.
 • Beschik je over kapitaal?
  Kapitaal is voor veel ondernemingen noodzakelijk. Je moet bijvoorbeeld investeren in verzekeringen, reclame en het inhuren van mensen. Het beschikken over voldoende kapitaal om een onderneming te starten en gedurende enige tijd draaiende te houden, kan erop wijzen dat je een onderneming hebt.
 • Hoeveel tijd steek je in je werkzaamheden?
  Wanneer je erg veel tijd in je activiteiten steekt, zonder dat het rendement oplevert, wordt er meestal vanuit gegaan dat er geen sprake is van een onderneming. Echter dien je wel voldoende tijd aan je werkzaamheden te besteden om deze rendabel te maken.
 • Wie zijn je opdrachtgevers?
  Hoe meer opdrachtgevers je hebt, hoe minder afhankelijk je bent en hoe zelfstandiger je dus uiteindelijk bent. Door meer opdrachtgevers te hebben worden betalings- en continuïteitrisico’s kleiner. Dit is voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst van belang.
 • Hoe maak je je onderneming bekend naar buiten?
  Om te kunnen blijven bestaan ben je als ondernemer afhankelijk van opdrachtgevers. Om door deze bedrijven of particulieren gevonden te worden dien je voldoende zichtbaar te zijn. Hier kun je voor zorgen door middel van bijvoorbeeld reclame, een website, een uithangbord of eigen briefpapier.
 • Loop je ‘ondernemersrisico’?
  Wanneer je het risico loopt dat bijvoorbeeld opdrachtgevers niet betalen, of dat de vraag naar een product of dienst lager is dan jouw aanbod, is er sprake van ondernemersrisico’. In dat geval heb je zeer waarschijnlijk een onderneming voor de inkomstenbelasting.
 • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming?
  Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming? Dan ben je waarschijnlijk een ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Ondernemer voor de btw

Wanneer uit de beoordeling van de Belastingdienst is gebleken dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kun je nog wel ondernemer zijn voor de btw. Voor de btw ben je namelijk ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. De werkzaamheden kun je uitvoeren in de vorm van een eenmanszaak, een maatschap, een bv of een nv. Voor de btw maakt het niet uit in welke rechtsvorm je je bedrijf of beroep uitoefent.

Vooral bij starters of freelancers kan het weleens onduidelijk zijn of hij of zij voor de btw ondernemer is, en dus of er btw moet worden berekend. Echter kan het zo zijn dat zelfs ondernemers voor de btw geen btw hoeven te betalen. Dit is het geval in de volgende situaties:

Wanneer je als ondernemer voor de btw wordt geregistreerd, ontvang je van de Belastingdienst een btw-identificatienummer.

Twijfel je of je btw moet berekenen? Neem dan contact op met de BelastingTelefoon. Heb je overige vragen over je onderneming? Dan mag je uiteraard altijd contact met mij opnemen.

Groet,
Maura

Back To Top