skip to Main Content
Mijn Opdrachtgever Is Failliet, Wat Nu?

Mijn opdrachtgever is failliet, wat nu?

Je zit al een hele tijd een wanbetaler achter de broek en opeens krijg je slecht nieuws: de opdrachtgever is failliet. Heb jij jouw werk nu voor niets gedaan en wie betaalt de factuur? Zomaar een greep uit de vragen die ik regelmatig voorbij hoor komen wanneer ik in gesprek ben met ondernemers. In dit artikel vertel ik jou waar je aan moet denken bij het faillissement van een opdrachtgever.  

Jouw opdrachtgever betaalt al een tijdje de rekeningen niet meer en de ene smoes wordt opgevolgd door de andere. Je hebt dan ook steeds minder vertrouwen in een goede afloop. Wanneer je hoort dat de klant failliet is verklaard, vervliegt al je hoop. De kans dat je factuur volledig wordt betaald is klein, maar je kunt het verlies met onderstaande tips wel minimaliseren.

Wanneer gaat iemand failliet?

Zodra jouw opdrachtgever zijn schulden niet meer kan betalen, kan de rechtbank op drie manieren faillissement uitspreken:

  1. de ondernemer vraagt faillissement aan;
  2. de schuldeisers vragen faillissement aan;
  3. er wordt geen belasting meer afgedragen, dus het Openbaar Ministerie vraagt faillissement aan.

Een belangrijke voorwaarde om een faillissement aan te vragen is dat er meer dan één schuldeiser is. De rechtbank wijst een curator aan die onder toezicht van een rechter-commissaris de failliete boedel (alle bezittingen van een rechtspersoon) beheert en hiermee de schulden betaalt.

Het faillissement is een feit, wat nu?

Wanneer jouw klant failliet is gegaan, moet je je direct na het faillissement bij de curator melden. Je staat helaas als ‘gewone’ crediteur achterin de rij. De preferente crediteuren, zoals banken, de Belastingdienst, het UWV en de pensioenfondsen, komen eerst. Hierna komt het eventuele personeel aan bod. Pas daarna ben jij aan de beurt. Vraag gelijk om een bewijsbrief van faillissement aan de curator. Deze heb je nodig om bij de Belastingdienst aan te tonen dat jij geen winstbelasting of omzetbelasting over de niet-betaalde facturen hoeft te betalen.

Hoe verloopt de betaling bij een faillissement?

Wanneer jouw opdrachtgever de preferente crediteuren heeft betaald en nog wat geld over heeft, worden de overige crediteuren pro rato betaald. Dit betekent dat iedereen evenredig wordt betaald. In de praktijk komt het er vaak op neer dat er geen dan wel bijna geen vermogen meer over is om de concurrente vorderingen te voldoen. De kans is daarom klein dat jouw vordering voldaan wordt.

Afspraak maken met je opdrachtgever

Om te voorkomen dat je met lege handen achterblijft, kun je proberen om -zodra het faillissement is uitgesproken- een deal te sluiten met je opdrachtgever. Wanneer jouw opdrachtgever hiervoor kiest, betaalt hij een gedeelte van de schuld en wordt de rest kwijtgescholden. Hiervoor moet gestemd worden bij een verificatievergadering. Bij deze vergadering wordt gekeken hoeveel schulden je opdrachtgever heeft en iedere schuldeiser moet met dit plan instemmen. Voor vragen over de voortgang van het proces kun je bij de curator terecht.

Kun je onbetaalde facturen voorkomen?

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je voorkomt dat opdrachtgevers jou niet betalen:

  • Je kunt werken met deelfacturen. Wanneer je voor een langere periode aan een opdracht werkt, kun je jouw rekening in delen knippen en bijvoorbeeld elke twee weken om een betaling vragen. Wijs wel op de consequenties: wanneer de factuur niet wordt betaald, werk je ook niet verder.
  • Vraag om een voorschot. Wanneer je materiaal nodig hebt, kun je met een geldige reden om een voorschot vragen. Je moet immers al ergens geld aan besteden.
  • Neem het retentierecht op in je leveringsvoorwaarden. Zolang jij niet betaald bent, blijven de geleverde diensten en producten van jou. Toch is dit in de praktijk met het leveren van diensten vaak lastig: wanneer je iemand advies geeft, kun je dit namelijk niet terugnemen. Met goederen is dit eenvoudiger: wanneer jij een auto repareert, geef je de auto pas terug zodra je betaald krijgt.

Ik hoop dat je met bovenstaande tips jouw verlies kunt minimaliseren en dat je in de toekomst beter weet wat je te wachten staat wanneer je in een soortgelijke situatie terecht komt.

Tot volgende week!

Groet,

Maura

Back To Top