skip to Main Content
Leaseauto In Tijden Van Corona: Kun Je De Bijtelling Tussentijds Stopzetten?

Leaseauto in tijden van corona: kun je de bijtelling tussentijds stopzetten?

Op dit moment staan veel leaseauto’s stil. In verband met de coronacrisis wordt er stukken minder met de auto van de zaak gereden. Aangezien de crisis al even duurt, kan het zomaar zijn dat veel medewerkers met een leaseauto dit jaar minder dan 500 km aan privékilometers rijden. Mag de bijtelling dan zomaar stopgezet worden? Het antwoord lees je hieronder.

Verklaring geen privégebruik auto

Wanneer een werknemer aan kan tonen dat hij in een kalenderjaar niet meer dan 500 km privé rijdt in zijn leaseauto, hoeft hij over die privékilometers geen belasting te betaling. In dat geval is er dus geen sprake van bijtelling. De werknemer dient hiervoor een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aan te vragen.

Deze verklaring kan alleen door de werknemer zelf aangevraagd worden en kan uitsluitend op 1 januari van het volgende kalenderjaar in gaan.

Bijtelling tussentijds stopzetten

Stel, een regiomanager rijdt sinds augustus 2017 zijn tweede leaseauto met een nieuwe contractperiode van 4 jaar. Hij rijdt zowel zakelijk als privé en zijn werkgever geeft aan dat hij in juni 2021 een nieuwe auto uit mag zoeken. De werknemer geeft echter aan dat hij in het nieuwe leasecontract wil stoppen met bijtellen, omdat hij geen privékilometers meer met de auto van de zaak zal maken. De vraag is of dit zomaar kan.

Wanneer een werknemer een aanpassing wil doen in het betalen van bijtelling, kan dat op de volgende momenten:

  • Bij de start bij een nieuwe werkgever, waarbij hij een eerste leaseauto via die werkgever ontvangt.
  • Aan het begin van een nieuw kalenderjaar, dus vanaf 1 januari.

Wanneer we teruggaan naar bovenstaand voorbeeld zie je dat punt 1 vervalt, omdat de regiomanager zijn tweede leaseauto voor deze werkgever rijdt. Het nieuwe leasecontract gaat midden in een kalenderjaar in, dus hiermee valt ook het tweede punt weg. De werknemer zal dus moeten wachten tot 1 januari 2022 om de bijtelling te stoppen.

Bijtelling leaseauto stopzetten per 1 januari

Als een werknemer ervoor kiest om de leaseauto alleen nog zakelijk te gebruiken, dan is het betalen van bijtelling vanaf 1 januari vanaf het komende kalenderjaar niet meer nodig. Om te stoppen met het betalen van bijtelling voor kilometers die privé worden gereden, is het wel noodzakelijk dat de werknemer aan kan tonen dat de auto niet voor meer dan 500 kilometer per jaar wordt gebruikt voor privédoeleinden.

We kunnen dus concluderen dat de bijtelling niet zomaar op een willekeurig moment stopgezet kan worden. Dit kan uitsluitend per 1 januari van het volgende kalenderjaar. Staat jouw leaseauto of die van je werknemers nu al een tijd stil? Dan is dit het juiste moment om goed na te denken over het aantal privékilometers in 2021. En betreft de leaseauto een elektrische auto? Dan is het goed om rekening te houden met het feit dat de tarieven van de bijtelling per 1 januari 2021 zullen stijgen. Bij vragen hierover mag je uiteraard contact opnemen met vhm | abc. Wij helpen je graag.

Groet,
Maura

Back To Top