skip to Main Content

Hoe combineer ik mijn eigen huis en BV het voordeligst?

Het wordt er tegenwoordig voor de huizenbezitter fiscaal gezien allemaal niet makkelijker op. Stel, je bent directeur-grootaandeelhouder van een BV. Is het dan misschien slim om je woning te huren van jouw eigen BV? We zetten een aantal factoren op een rijtje.

Helaas leven we in tijden waarin het bezit van een eigen huis fiscaal niet echt loont. En het lijkt erop dat het voorlopig niet veel beter zal worden. Daarom kun je ervoor kiezen om jouw woning aan de BV te verkopen en daarna terug te huren. Let daarbij op de volgende zaken:

Hypotheekrente

Zodra jij geen eigenaar meer bent stop je natuurlijk ook met het betalen van hypotheekrente. Deze blijft aftrekbaar, alhoewel het maximale tarief vanaf 2023 naar 36,93% daalt. Dat is 12,5% lager dan nu.

Rentestand

Omdat de rentestand laag is, hebben recent afgesloten hypotheken een lage renteaftrek. Daarom is ook het fiscale voordeel laag. De verkoop van een eigen woning zorgt meestal voor een boetevrij afbreken van de betaling van een hoge rente die is ontstaan door lange termijn prijsafspraken. Als jouw BV ervoor kiest om de koop van jou woning te financieren, dan is ook dat rentetarief uiteraard laag.

Eigenwoningforfait

Deze bijtelling van meestal 0,7% van de WOZ-waarde stijgt bij WOZ-waardes boven de € 1.060.000,- tot 2,35%. Dat scheelt fors op de renteaftrek. De verkoop van jouw woning aan je BV bevrijdt jou ook van het eigenwoningforfait.

Stel,de WOZ-waarde van jouw woning is € 2.000.000,-. De hypothecaire lening is € 2.000.000,- tegen 2% rente.

eigen-huis-en-bv-combineren

Allereerst wordt dit voordeel de komende jaren tegelijkertijd kleiner door de verdere beperking van de renteaftrek en ietwat groter door een verlaging van het eigenwoningforfait met 0,15 procentpunt. Ten tweede is het van belang dat het eigenwoningforfait ook de komende 3 decennia gehandhaafd blijft bij een afgeloste hypotheek.

Verplicht aflossen

Voor hypotheekrenteaftrek ben je sinds 2013 verplicht nieuwe hypotheken in maximaal 30 jaar af te lossen. Ookdeze voorwaarde komt in het geval van een verkoop aan je BV te vervallen.

Aftrek kosten

Na de verkoop van de woning aan je BV zijn de kosten die je maakt voor je woning zoals onderhoud en OZB voortaan aftrekbaar. De huur die jij betaalt aan jouw BV is belastbaar, maar dit heeft tegelijkertijd een positief effect op de winst van je BV.

Wat zijn de nadelen van verkoop aan de eigen BV?

  • Jouw BV is bij aankoop van jouw woning verplicht om 2% overdrachtsbelasting te betalen, die de BV vervolgens wel kan afschrijven.
  • Als je overwinst behaalt en het geld niet consumeert, dan betaal je daar elk jaar belasting over in box 3.
  • Ook bij verkoop behaalde winst is uiteindelijk belast bij je BV, terwijl je verlies kunt aftrekken.

Hoe weet is of ik er wijs aan doe te verkopen en terug te huren?

Als je bovenstaande hebt gelezen, dan begrijp je dat er veel factoren meespelen bij het bepalen of jij en jouw specifieke BV en woning geschikt zijn voor een dergelijke constructie. Laat jouw unieke situatie daarom doorrekenen door een specialist voordat je een beslissing neemt en hanteer zowel bij verkoop als huur zakelijke voorwaarden.

Back To Top