skip to Main Content
In 5 Stappen Het Perfecte Uurtarief

In 5 stappen het perfecte uurtarief

Wat kan ik per uur vragen? Wat is een goed uurtarief? Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Veel ondernemers vragen zich dit af. Je wilt niet teveel, maar zeker ook niet te weinig vragen. Met de volgende 5 stappen kom jij op je perfecte uurtarief.

Je kunt je uurtarief niet vergelijken met het salaris dat je krijgt wanneer je in loondienst werkt. Er zit zoveel meer besloten in je uurtarief. Denk aan ziektekosten, kantoorhuur, opleidingskosten, pensioensopbouw, enzovoort. Welke zaken spelen mee als je je uurtarief bepaalt?

Je uurtarief in 5 stappen:

1. Noodzakelijke inkomsten

Welk bedrag heb je per maand minimaal nodig om van te leven en de verplichte kosten te betalen? En wat op jaarbasis? Bereken deze kosten en denk daarbij ook aan je inkomstenbelasting, vakantiereservering, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en tegenvallers zoals bijvoorbeeld een wasmachine die kapot gaat.

2. Zakelijke kosten

Bij de berekening moet je als ondernemer niet vergeten dat je vergeleken met mensen in loondienst veel kosten zelf draagt. Denk hierbij aan kantoorhuur, opleidingskosten, zakelijke verzekeringen, bedrijfsmiddelen, enzovoort. Maak een lijst van al deze terugkerende, maar ook eenmalige kosten. Zo weet je wat je ongeveer in een jaar aan kosten zult gaan maken.

3. Declarabele uren

Voor welk aantal uren kun je op jaarbasis een factuur uitsturen? Maak hiervoor een realistische schatting. Ga hierbij uit van het aantal uren en dagen dat je per week denkt te werken en haal daar de feest- en vakantiedagen vanaf. Je kunt niet alle uren factureren. Je bent ook tijd kwijt aan bijvoorbeeld acquisitie, administratie, ideeën bedenken en netwerken.

Minimale uurprijs

Het bedrag waar je op uitgekomen bent (noodzakelijke inkomsten, belastingen en zakelijke kosten) deel je door het aantal declarabele uren. Je houdt nu een bedrag over, dit is je minimale uurprijs. Deze uurprijs is het tarief dat nodig is om geen verlies te maken.

4. De concurrent

Zoek uit welk tarief de concurrentie hanteert en bepaal je strategie. Kies voor een marktconforme uurprijs of juist een hogere of lagere prijs. Hoger omdat je meer aanbiedt en meer waard bent dan je concurrenten, lager om op prijs te concurreren.

5. Vraag en aanbod

Vraag en aanbod speelt een rol bij je uurtarief. Als de vraag naar jouw dienst groot is en jij één van de weinige specialisten bent op jouw vakgebied, kun je meer vragen. Heb je veel concurrentie of is er niet zoveel vraag naar jouw dienst? Bied dan een lager tarief.

Lees ook onze andere interessante artikelen voor ondernemers. Zoek je een antwoord op je vraag, of wil je graag advies? Neem dan contact met ons op.

Back To Top