skip to Main Content
Het Perfecte Uurtarief In 5 Stappen

Het perfecte uurtarief in 5 stappen

Veel startende ondernemers worstelen met de vraag: hoeveel kan ik in rekening brengen voor mijn diensten? Begin je met een eigen bedrijf in de zakelijke dienstverlening, dan verkoop je vaak je eigen uren. Maar wat zijn jouw uren waard? Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar je huid ook niet te goedkoop verkopen. Daarom; bepaal je uurtarief in 5 stappen.

1. Noodzakelijke inkomsten

Hoeveel geld heb je maandelijks minimaal nodig om van te leven en om aan je verplichtingen te voldoen? En wat betekent dit op jaarbasis? Bereken dit en denk hierbij ook aan je vakantiereservering, inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en tegenvallers, zoals een kapotte wasmachine.

2. Zakelijke kosten

Vergeet bij de berekening van jouw uurtarief niet dat je als ondernemer, vergeleken met mensen in loondienst, veel kosten zelf draagt. Denk hierbij aan opleidingskosten, kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen enzovoort.

3. Declarabele uren

Voor hoeveel uren kun je jaarlijks een factuur uitsturen? Maak een realistische schatting. Ga uit van het aantal dagen en uren dat je wekelijks denkt te werken en haal daar de vakantie- en feestdagen vanaf. Niet alle uren kun je factureren. Je bent ook tijd kwijt aan zaken, zoals acquisitie, netwerken, administratie en het bedenken van ideeën.

Het bedrag dat je nu hebt berekend (noodzakelijke inkomsten, belastingen en de zakelijke kosten), deel je door het aantal declarable uren. Het bedrag dat je overhoudt is je minimale uurtarief; het tarief dat nodig is om geen verlies te maken.

4. De concurrent

Welk tarief hanteert de concurrentie? Zoek dat uit en bepaal je strategie. Kies voor een marktconform uurtarief of ga iets hoger of lager zitten. Lager, om te concurreren op de prijs. Hoger omdat je meer aanbiedt of waard bent dan die andere aanbieders.

5. Vraag en aanbod

Bij het bepalen van je uurtarief spelen ook vraag en aanbod een rol. Ben jij één van de weinige specialisten in jouw vakgebied en is de vraag naar jouw dienst groot, dan is het heel begrijpelijk dat jouw uurtarief iets hoger ligt. Bied een lager tarief aan wanneer je veel concurrentie hebt of wanneer er niet zoveel vraag is naar jouw dienst.

Heb je na het lezen van bovenstaande tips toch nog behoefte aan hulp bij het vaststellen van jouw uurtarief? Ik denk graag met je mee.

Tot volgende week.

Groet,

Maura

Back To Top