skip to Main Content

De startende ondernemer: essentiële informatie

Kennis is macht, zoveel is duidelijk. Op het moment dat jij een nieuwe onderneming start bestaat een groot deel van de belangrijke kennis uit informatie over de cijfers van jouw toekomstige operatie. Welke informatie is hierbij essentieel en hoe krijg jij een zo helder mogelijk inzicht in deze cijfers?

Boekhouding

Elke gezonde onderneming is gezond omdat de zaken goed gaan en omdat er een voortdurend helder inzicht is in de kosten, de inkomsten, de marges, en de uiteindelijke opbrengst. Dat inzicht begint uiteraard met een overzichtelijke en accurate boekhouding. Met een online systeem voor je boekhouding maak je bijvoorbeeld eenvoudig facturen en kun je op elk moment zien hoe het met jouw bedrijf gaat. Zelf gebruiken wij hiervoor het programma Twinfield.

Meten is weten

Een algemeen overzicht van de financiële situatie van het bedrijf is een goed begin. Voor een dieper begrip van de dagelijkse efficiëntie en effectiviteit van jouw operatie kun je overwegen om kpi’s te hanteren. Deze Kritische Prestatie Indicatoren zorgen ervoor dat doelstellingen concreet en meetbaar worden. Zo kun je de ontwikkeling van het bedrijf op de voet volgen. Kpi’s kunnen over van alles gaan, maar doorgaans gaat het om vragen als:

  • Wat is de omzet nu en waar willen we over een jaar zijn?
  • Wat mag of moet de marge zijn?
  • Naar wat voor afzetvolume streven we?
  • Waar zijn we actief en hoe groeien de verschillende afzetmarkten?

Investeringen

Bij het doen van investeringen, zeker bij investeringen door derden, is het meten van het effect van deze injecties belangrijk. Mede op basis daarvan bepaal je logischerwijs immers eventuele volgende investeringen. Zeker bij onlineactiviteiten als een webwinkel of advertentiecampagnes zijn deze resultaten goed te volgen en bieden ze je veel kennis over jouw klanten en hun gedrag.

Operationele inzichten

Aan jouw kant is het van levensbelang om exact te weten wat het kost om jouw product of dienst naar de klant te brengen. Hoe kun je anders prijzen vaststellen of bijvoorbeeld een offerte maken? Wij kunnen helpen bij het doorrekenen van jouw cijfers. Als we weten wat jij bij een bepaald aantal gewerkte uren per maand verdient, weten we wat jouw minimale vraagprijs is.

Natuurlijk is dat bij de start van jouw bedrijf lastig en zal het eventjes zoeken zijn naar de juiste tarieven. Daarom is het zaak om regelmatig naar je cijfers te kijken en opnieuw te bepalen waar je staat en wat je kunt vragen. Open staan voor aanpassingen en kritisch naar informatie kijken zijn de coördinaten waarmee je een succesvolle route uitzet voor jouw bedrijf!

Wij kunnen je helpen om een analyse van jouw specifieke informatiebehoefte op te stellen. Ook kunnen we een zogenaamd dashboard voor je maken waar je deze informatie te allen tijde kunt bekijken. Wil je hierover meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Of lees: Wat voor soort bedrijf wil jij eigenlijk oprichten? of Wat mag ik als ondernemer aftrekken?

Back To Top