skip to Main Content
Concernregeling En Vrije Ruimte: Hier Moet Je Op Letten!

Concernregeling en vrije ruimte: hier moet je op letten!

In 2020 zijn er voor ondernemers enorm veel nieuwe regels of wijzigingen in regelingen ontstaan. Zo ook voor de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Is er sprake van een concern, dan kún je gebruik maken van de concernregeling. Echter kan het zijn dat hierdoor de vrije ruimte niet optimaal wordt gebruikt, en het dus voordeliger is om géén gebruik te maken van de concernregeling. Hoe dit precies zit, leg ik hieronder voor je uit.

Wat houdt de concernregeling in?

Wanneer een werkgever deel uitmaakt van een concern, heeft hij de mogelijkheid om de concernregeling toe te passen binnen de werkkostenregeling. Het is dan niet nodig om de vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers, die voor meerdere concernonderdelen werken, te splitsen. Er is sprake van een concern als de moedermaatschappij 95% of meer van de aandelen heeft in de (klein)dochtermaatschappij. Wanneer twee of meer stichtingen gedurende het gehele kalenderjaar in financieel, economisch én organisatorisch opzicht zo met elkaar zijn verweven dat zij een eenheid vormen, is er eveneens sprake van een concern.

Waar moet je als concern op letten bij de vrije ruimte?

Dit jaar heeft een werkgever voor de eerste €400.000 fiscale loonsom een vrij ruimte van 3%. Voor het bedrag dat daarboven uitkomt geldt een percentage van 1,2%. Wanneer je de concernregeling toepast, kun je slechts één keer gebruik maken van de vrije ruimte van 3%. Als je de concernregeling niet toepast, heb je als werkgever voor élke vennootschap een vrije ruimte van 3% over de eerste €400.000 fiscale loonsom. Het is daarom voor werkgevers van belang dat je goed uitrekent of het gebruik van de concernregeling wel zo voordelig is.

Heb je als werkgever de concernregeling in 2020 toegepast, maar blijkt dat achteraf toch nadelig te zijn? Dan kun je tot uiterlijk het tweede tijdvak van 2021 bij de aangifte aangeven dat je de concernregeling in 2020 niet wilt toepassen.

Kortom, het is niet altijd voordeliger om van alle beschikbare regelingen gebruik te maken. In het geval van een concern is het dus aan te raden om goed uit te rekenen of het je iets oplevert wanneer je gebruik maakt van de concernregeling. Heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Neem dan gerust contact op met vhm|abc. Ik help je graag.

Groet,
Maura

Back To Top