skip to Main Content
Nieuw Btw-identificatienummer Voor Eenmanszaken

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

Per oktober 2019 krijgen zo’n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer, namelijk het btw-id. Het btw-id bevat niet langer privacygevoelige informatie. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

De wijziging is het gevolg van een verzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens eerder dit jaar heeft neergelegd bij de overheid. Het huidige btw-nummer van eenmanszaken bestaat namelijk uit het Burgerservicenummer. Ondernemers vermelden het btw-nummer vaak op hun website of hun facturen en zijn daardoor vatbaar voor onder andere identiteitsfraude.

Nieuw btw-identificatienummer

Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met jouw Burgerservicenummer. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Voorbereiden

De Belastingdienst verzendt de brieven met het nieuwe btw-id al in oktober, zodat jij nu alvast voorbereidingen kunt treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van jouw accountant.

Btw-nummer wordt omzetbelastingnummer

Jouw btw-nummer heet voortaan het omzetbelastingnummer. Dit nummer houden ondernemers voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte. Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit: Burgerservicenummer met de toevoeging B01 – of hoger. Dit is een voorbeeld van het omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Heb jij jouw nieuwe btw-id al ontvangen en heb jij naar aanleiding daarvan nog vragen? Ik sta voor je klaar.

Tot volgende week!

Groet,
Maura

Back To Top