skip to Main Content
Aftrekbare Kosten Voor Ondernemers: Tabaksproducten

Aftrekbare kosten voor ondernemers: tabaksproducten

Tabaksproducten aftrekbaar voor ondernemers? Dat is een mooie opsteker. Het is alleen wel een opsteker die de nodige vragen oproept in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Snel beantwoordt deze vragen.

Aftrekbare kosten

Alle zakelijke kosten zijn aftrekbaar, dat is het uitgangspunt bij het bepalen van fiscale winst. Er is geen sprake van een bijzondere bepaling die specifiek toestaat tabaksproducten in mindering te brengen bij het vaststellen van fiscale winst. Bij cadeaus aan zakenrelaties die bestaan uit tabaksproducten, oftewel uitgaven met een zakelijk karakter, is een beoordeling nodig. Deze beoordeling is er om te bepalen of een aftrekbeperking van toepassing is. Kosten met betrekking tot genotmiddelen worden aangemerkt als gemengde kosten en zijn beperkt in de aftrek. Deze beperking is er omdat de gemengde kosten gedeeltelijk privé te gebruiken zijn. Met betrekking tot de inkomstenbelasting krijgt de ondernemer twee keuzes betreffende de gemengde kosten. Gemengde kosten tot €4.600,- zijn niet aftrekbaar óf de gemengde kosten zijn voor 80% aftrekbaar. Een vergelijkbare beperking geldt bij het bepalen van de fiscale winst voor de vennootschapsbelasting.

Geen nader onderzoek

Inzicht in de mate van aftrekbeperking van genotsmiddelen, waaronder tabaksproducten, ontbreekt. Net als het inzicht hoe vaak kosten betreffende genotmiddelen in overweging worden genomen. Het inzicht ontbreekt en Staatssecretaris Snel geeft aan dat hier voorlopig geen verder onderzoek naar komt.

Back To Top