skip to Main Content
Opletten Bij Afsluiten Familiehypotheek

Opletten bij afsluiten familiehypotheek

Wanneer ouders een zogenoemde familiehypotheek afsluiten omdat ze hun kind willen helpen een huis te kopen, moeten zij goed opletten hoeveel rente ze vragen. De rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat een te hoge rente, bedoeld om zoveel mogelijk hypotheekrenteaftrek te krijgen, niet door de beugel kan.  

Ouders (of grootouders, ooms en tantes) spelen voor bank bij een familiehypotheek. Rente en aflossing wordt hiermee ontvangen door de geldverstrekkers en het kind kan hierdoor gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Een familiehypotheek is interessant voor ouders, omdat hun geld beter rendeert dan op een spaarrekening, en het kind kan op deze manier gemakkelijker een huis kopen. Het is daarbij ook mogelijk om (een deel van) de rente terug te schenken; tot maximaal 5000 euro per jaar.

Rente marktconform

Deze rente moet wel ‘marktconform’ zijn, wil het kind in aanraking komen voor renteaftrek. Dit is bijvoorbeeld niet het geval wanneer een vader bijna drie ton leent aan zijn zoon, met hierbij een rente van 9% en een rentevaste periode van vijftien jaar, aldus de Belastingdienst en nu ook de rechtbank Den Haag.

De rechter moest oordelen over een hypotheek die stamt uit eind 2015. Toen was bij ‘normale’ geldverstrekkers de gemiddelde hypotheekrente ongeveer 3%. “Hier mag wel iéts bij omdat de zoon geen zekerheid tegenover de lening kan stellen, maar 9% is echt te gortig. Hiervoor is het risico dat de zoon niet aan zijn maandelijkse lasten kan voldoen, te klein”. Aldus de rechter. De fiscus stelt uiteindelijk dat de zoon en zijn partner maar 4,5% rente mogen aftrekken.

Zoek je een antwoord op je vraag rondom hypotheken en de familiehypotheek, of wil je graag advies? Neem contact op met Vhm Abc. 

Back To Top